IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията и добрите новини от САЩ подкрепиха европейските пазари

Суровините, медиите и енергетиката бяха сред най-добре представилите се сектори в четвъртък

19:56 | 01.06.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха ръст в четвъртък, след като данни за забавяне на инфлацията предизвикаха дебат относно необходимостта от ново повишаване на лихвите след този месец, а надеждите, че САЩ ще избегнат дефолт по дълга си също подкрепиха нагласите на инвеститорите, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,8%, след като завърши на двумесечно дъно предходната сесия. Сред най-добре представилите се сектори днес бяха тези на суровините, медиите и енергетиката.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,59% до ниво от 7490,27 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,21% и завърши деня на равнище от 15 853,66 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,55% до 7137,43 пункта.

Инфлацията в еврозоната се е забавила през май и е била много под очакванията благодарение на по-голямото от прогнозите забавяне на инфлацията в Испания, Франция и Германия. Това засили надеждите, че лихвите ще достигнат връх през септември спрямо предишните прогнози за декември.

Членът на ЕЦБ и председател на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало отбеляза, че повишаването на лихвите започва да се отразява върху инфлацията и новите повишения ще бъдат незначителни, а председателят на ЕЦБ Кристин Лагард продължи да изтъква необходимостта от по-голямо затягане на политиката.

Някои ръководители на Фед заговориха за пропускане на повишаването на лихвите през юни, като предизвикаха бърза промяна в пазарните очаквания за нов ръст на лихвите, докато американската централна банка обмисля доколко предпазлива трябва да бъде пред все още силните данни за инфлацията.

В същото време Камарата на представителите прие в сряда законопроекта за отмяна на тавана на дълга от 31,4 трлн. долара и така предотврати катастрофален дефолт, като подкрепата дойде както от демократите, така и от републиканците. Това засили оптимизма, че законопроектът може да бъде приет от Сената преди уикенда.

На корпоративния фронт книгата на Heidelberg Materials поскъпнаха с 2%, след като J.P.Morgan повиши рейтинга на книжата на производителя на цимент до "overweight" и съобщи, че те носят „големи възможности“, докато секторът се стреми да привлече повече инвеститори в усилията си за декарбонизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още