IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус" ще инвестира 6,8 млн. лева в дъщерното си дружество "Градус-1"

Част от парите ще се вложат в нова разфасовъчна линия с модули за машинно производство на артикули за KFC

11:00 | 15.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Съветът на директорите на „Градус“ АД е решил да направи инвестиции на стойност 6,8 млн. лева в дъщерното дружество „Градус-1“ ЕООД.

Управителите на „Градус-1“ ще преговарят с потенциални доставчици, така че инвестициите да стартират най-късно на 1 септември, посочва се в съобщение на публичното дружество, публикувано на сайта x3news.com.

Инвестицията включва нова разфасовъчна линия с включени модули за машинно производство на артикули за KFC продукти, нови филетиращи машини, преустройства на производствени помещения и подобрения на дистрибуционна поточна линия.

„Градус“ АД стана сертифициран доставчик на KFC за Европа през юли 2022 г., след като премина международни одити на дъщерните си фирми.

Инвестициите в „Градус-1“ ЕООД обхващат и обновление на поточната линия за прием на живи птици и месодобив, съобразен с изискванията за по-високо ниво на биосигурност и повишаване на ефективността на производствения капацитет.

Предвижда се и обновяване на автопарка от камиони за транспорт на живи птици и на готова продукция, допълват от компанията.

Акциите на „Градус“ АД поскъпват с над 11% в последната година.

Дружеството продължава с кампанията си за обратно изкупуване на собствени акции. Към 2 юни то притежава общо 2 786 445 броя собствени акции, или 1,14% от правата на глас.

Компанията продължава и с процедурата по вливане на дъщерните си дружества „Голд фарм 91“ ЕООД, „Лора-2004“ ЕООД и „Жюлив“ ЕООД в приемащото дружество „Милениум 2000“ ЕООД.

„Градус“ приключи първото тримесечие на годината с консолидирани продажби в размер на почти 31,7 млн. лева в сравнение с над 35,5 млн. лева година по-рано, което представлява спад от почти 11% на годишна база. Печалбата на дружеството за периода намалява с 37,5% на годишна база до 4,22 млн. лева от 6,749 млн. лева година по-рано.

Дружеството планира да разпредели 2,8 млн. лева от печалбата за 2022 г. като дивидент на акционерите. Сумата на акция ще бъде изчислена на по-късен етап, като се вземат предвид обратно изкупените акции към този момент.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още