IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на фондовия пазар е под заплаха от слаб сезон на отчетите

Анализаторите очакват компаниите в S&P 500 да отчетат трети пореден спад на печалбите за тримесечието

16:13 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Фондовият пазар в САЩ е изправен пред поредното си изпитание тази седмица, когато започва сезонът на отчетите за тримесечието, а инвеститорите ще започнат оценките си дали американските акции могат да защитят ръстовете си на фона на по-ниските корпоративни печалби, пише Wall Street Journal.

Повече от година компаниите се борят с трайната инфлация, ограниченото потребителско търсене и повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Инвеститорите очакват следващия кръг отчети, за да разберат как се представят корпоративните печалби и дали нивата им не правят акциите да изглеждат твърде скъпи.

Акциите в САЩ, противно на очакванията, поскъпват през 2023 г., като основният индекс S&P 500 се е повишил с 15%, а Nasdaq Composite - с 31%, отбелязвайки най-доброто начало на годината от четири десетилетия насам.

Анализаторите очакват компаниите в S&P 500 да отчетат трети пореден спад на тримесечните печалби. По данни на FactSet се очаква спад на печалбите за второто тримесечие от 7,2% спрямо същия период на предходната година. Това би било най-стръмното понижение от второто тримесечие на 2020 г., когато началото на пандемията от Covid-19 доведе до спад на печалбите с 32%.

Имайки предвид мрачните прогнози на Wall Street за приходите, някои пазарни участници смятат, че това дава на компаниите ниска летва за преодоляване, което, от своя страна, може да даде на инвеститорите по-голяма увереност да изкупуват акции.

"Рядко можете да се нараните, ако паднете от прозореца на мазето", казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research, добавяйки, че единственият начин инвеститорите да бъдат наистина изненадани е, ако отчетите са по-добри от очакваното.

Все пак, предвид прогнозите на анализаторите корпоративните печалби да се увеличат през останалата част от годината, инвеститорите ще следят дали компаниите могат да постигнат високи резултати през следващите тримесечия и дали очакванията за бъдещите печалби могат да подкрепят оценките на акциите.

Тази седмица инвеститорите ще разгледат резултатите на някои от най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan Chase и Citigroup, както и на Delta Air Lines и PepsiCo. Те ще анализират и последните данни за потребителските и производствените цени, които вероятно ще повлияят на темпа на плановете на Фед за лихвените проценти.

Месечният доклад за заетостта от петък показа, че заплатите продължават да се увеличават по-бързо от очакваното, което влияе на основните борсови индекси и вероятно ще накара централната банка отново да повиши лихвените проценти по-късно този месец.

Първите тримесечни отчети показват, че някои компании изпитват затруднения поради инфлационния натиск. През юни General Mills съобщи, че както продажбите, така и обемите са се понижили през последното фискално тримесечие. Carnival, най-голямата компания за круизни пътувания в света, заяви, че разходите се покачват и се очаква да надхвърлят предишните оценки за годината. Walgreens понижи финансовата си прогноза за годината на фона на слабите потребителски разходи.

"Взаимодействието на, честно казано, цялата среда, свързана с лихвените проценти, и очакването за потенциално забавяне на икономическото развитие върху поведението на потребителите със сигурност е променлива величина, която е в центъра на вниманието ни при определянето на насоките", заяви главният финансов директор на General Mills Кофи Брус по време на разговора за отчета на компанията.

Анализаторите очакват компаниите за потребителски стоки да отчетат най-висок годишен ръст на приходите сред секторите на S&P 500 - 27%, като основен принос за това ще има Amazon.com, посочва FactSet. Те прогнозират, че енергийният сегмент ще отбележи най-голям спад на печалбата в сравнение с миналата година, когато печалбите бяха в подем, а цените на петрола се повишиха.

Резултатите от печалбите на технологичните компании с огромна капитализация през следващите седмици са важни за пазара след значителното покачване на цените на акциите им в началото на годината. Голямата тежест на компании като Apple и Microsoft в S&P 500 прави техните резултати особено влиятелни за посоката на развитие на целия фондов пазар.

Оценките за приходите до края на 2023 г. остават сравнително оптимистични. Анализаторите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с около 0,3% през третото тримесечие и с около 8% през четвъртото, според FactSet.

Ако вместо това печалбите продължат да намаляват, това може да доведе до риск акциите да изглеждат по-скъпи спрямо печалбите на компаниите занапред. Инвеститорите често използват съотношението между цената и печалбата като показател за това дали акциите изглеждат евтини или скъпи. Компаниите от S&P 500 се търгуват на цена, която е около 19 пъти по-висока от прогнозираните им печалби за следващите 12 месеца, което е увеличение спрямо нивото от около 17 пъти в началото на годината и над петгодишната средна стойност от 18,6 пъти.

"В някакъв момент ситуацията с отчетите трябва да навакса експанзията на коефициентите, с която инвеститорите бяха третирани през първата половина на тази година", казва Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още