IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон предлага отпадане на ограничението за "голи" къси продажби на облигации

Лондон планира да отмени и изискването за разкриване на значителни къси позиции в държавни облигации пред регулаторите

12:42 | 12.07.23 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания предлага да се премахнат ограниченията на Европейския съюз (ЕС) за „голи“ – т.е. непокрити, къси продажби на държавни облигации.

Основният аргумент на британското Министерство на финансите е, че това улеснява инвеститори като хедж фондове да залагат срещу държавните облигации, както и че ще се повиши ликвидността на пазара, който се оценява на 2,4 трлн. паунда (над 2,8 трлн. евро), пише FT.

ЕС забрани „голите“ къси продажби на държавни облигации през 2011 г., в разгара на дълговата криза след световната финансова криза от 2008-2009 г. По това време Великобритания все още беше пълноправен член на блока.

При непокритите къси продажби пазарни участници търгуват спекулативно със суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) на дадена страна, без реално да притежават нейни облигации. В миналото това доведе до затруднения например в Италия и Гърция заради политическата нестабилност в страните, защото значително повишиха разходите за обслужване на заемите им. Гърция получи и спасително финансиране от ЕС и Международния валутен фонд.

Великобритания планира да отмени и изискването за разкриване на значителни къси позиции в държавни облигации пред регулаторите.

„Късите продажби на държавен дълг и притежаването на суверенни CDS като цяло допринасят за здравословното функциониране на пазарите на държавен дълг, като насърчават ликвидността и улесняват прозрачността при цените“, посочват от британското финансово министерство.

Според съобщение на ведомството „ограниченията са ненужна част от регулаторния режим“. В съобщението се припомня, че Обединеното кралство е изразило загриженост, когато мярката е предложена от европейските власти през 2010 г. заради потенциалното вредно въздействие върху дълговите пазари.

ЕС, в разгара на дълговата криза, обвини хедж фондовете и техните непокрити къси продажби за увеличаването на разходите по заемите на затруднени икономики от еврозоната. Обединеното кралство, основният център за търговия с CDS на блока, беше единствената държава членка, която не гласува в подкрепа на мерките.

Облекчаването на това ограничение на местния британски пазар е част от по-широкото усилие за премахване на редица регулации, наследени от ЕС, след Brexit. Лондон се опитва да повиши конкурентоспособността на капиталовите пазари, като пакетът с нормативни промени в тази посока стана известен като „Единбургските реформи“.

В реч в Mansion House финансовият министър на Великобритания Джеръми Хънт очерта плановете за премахване на 100 различни мерки, останали от законодателството на ЕС.

През декември Обединеното кралство стартира преглед на разпоредбите за къси продажби на фондовите пазари. В резултат финансовото министерство оценява, че ограничаването на късите продажби с държавен дълг не е имало желаното въздействие. Ведомството се позовава и на доклад на Международния валутен фонд от 2013 г., в който се посочва, че „има малко индикации“, че спекулативната търговия сys CDS е повишила разходите по държавните заеми при дълговата криза в еврозоната.

Изискванията за „покриване“ обаче, според Лондон, които не позволяват на инвеститорите да продават къси позиции на ценни книжа, които не притежават, са важни за пазарите на акции, където общото количество акции е сравнително малко. Пазарите на държавни дългови инструменти са много по-големи и не носят същите ликвидни рискове, посочват от Министерството на финансите на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още