IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на шефовете на компаниите от S&P 500 са 272 пъти по-големи от тези на служителите

Главните изпълнителни директори на компаниите от състава на американския борсов индекс са получили средно по 16,7 млн. доларапрез 2022 г.

08:08 | 04.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Главните изпълнителни директори на компаниите от състава на американския борсов индекс S&P 500 са получили средно по 16,7 млн. долара през 2022 г., което е 272 пъти повече от средната заплата на техните служители, показа ново проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Годишното проучване Executive Paywatch, публикувано от AFL-CIO, водещата американска федерация на профсъюзите, се превърна в широко цитиран показател за неравенството в доходите в САЩ.

Средното възнаграждение на главните изпълнителни директори спадна от 18,3 млн. долара и 324 пъти над средните доходи на служителите през 2021 г. за компаниите в същия индекс.

По-слабото представяне на акциите е причина за голяма част от спада в заплащането на главните изпълнителни директори през 2022 г., тъй като възнаграждението им често е свързано частично с възвръщаемостта за инвеститорите.

В същото време реалните средни почасови доходи на работниците в САЩ се понижиха с 1,6% през 2022 г. според данни на правителството на САЩ.

"Заплащането на изпълнителните директори спадна повече от заплащането на служителите, но не достатъчно, за да го направи справедливо или равностойно", каза авторът на проучването Брандън Рийс, заместник-директор на AFL-CIO за корпорациите и капиталовите пазари. "Това е невъзможно ниво на възнаграждение, което да се получи от един човек само за една година", каза той.

Представители на AFL-CIO също така отбелязаха, че средното възнаграждение на изпълнителните директори е спаднало по-малко от спада с 18% в общата възвращаемост на компаниите от S&P 500 през миналата година.

Съотношението на заплатите в тазгодишното проучване е най-ниското от 2019 г. насам, когато е било 264.

Преди десетилетие средното възнаграждение на изпълнителните директори в компаниите от S&P 500 беше 11,7 млн. долара, а компаниите не бяха задължени да отчитат съотношението между заплащането на главния изпълнителен директор и средното на техните служители, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още