IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефове на технологични компании намаляват собствените си многомилионни заплати

Мениджърите реагират на вълната от съкращения, която скоро може да достигне по-сериозно и до Европа 

10:24 | 08.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тим Кук. Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg
Тим Кук. Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Направи го директорът на Apple Тим Кук, шефът на Intel Пат Гелсингер, както и председателят на компанията майка на Google Alphabet Сундар Пичай. И тримата обявиха през последните седмици, че ще се откажат от голяма част от многомилионните си заплати, за да дадат на компаниите си повече финансова свобода. Купонът в Силициевата долина от времето на пандемията приключи. Високата инфлация и заплахата от рецесия се отразяват негативно на американската технологична индустрия, която е свикнала с успеха. Сега следва болезнено изтрезняване, пише в свой анализ n-tv. 

Много компании прибягват до съкращения в подготовка за още по-скромни години. Според уебсайта Layoffs.fyi тази година вече са били уволнени над 55 хил. технологични служители, включително 12 хил. в компанията майка на Google Alphabet, 10 хил. в Microsoft и 11 хил. в компанията майка на Facebook Meta. За да смекчат трудната ситуация, шефовете на някои технологични гиганти реагираха.

След разочароващите тримесечни резултати по-рано този месец шефът на Intel Пат Гелсингер даде да се разбере, че ще се откаже от 25% от основната си заплата, за да намали разходите и да избегне съкращения. Другите ръководители в групата ще получат съкращения със средно между 5% и 15%.

„Тези промени имат за цел да подпомогнат инвестициите и работната сила като цяло", цитира порталът Business Insider думите на говорител на Microsoft. Компанията планира да съкрати разходите си с 3 млрд. щатски долара през тази година. А през октомври миналата година Bloomberg прогнозира, че хиляди служители може да загубят работата си.

В началото на февруари ръководителят на Alphabet Сундар Пичай също обяви, че висшите ръководители на компанията майка Google ще трябва да приемат „много значително намаление на годишния си бонус". Той не съобщи с колко и за колко време ще продължи съкращението. Малко преди това компанията бе съкратила около 12 хил. служители - около 6% от работната си сила.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също ограничава разходите. Той обаче дава пример, като започва със собствената си заплата. Според документите, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), той доброволно се отказва от 40% през тази година - което все още му оставя комфортна годишна заплата от 49 млн. долара. Колко всъщност ще получи Кук за 2023 г., зависи и от това как ще се развие пакетът му от акции. Въпреки разочароващите данни групата иска да се въздържа от уволнения поне засега. „Гледам на съкращенията като на крайна мярка", цитира Wall Street Journal думите на Кук. „Никога не можеш да кажеш никога. Искаме да контролираме разходите по други начини, доколкото е възможно“, посочва той.

Последната засега „жертва“ на тази негативна тенденция стана Zoom. Преди часове услугата за видеоконференции обяви значителни съкращения на работни места в контекста на несигурната икономическа ситуация. „Взехме трудното, но необходимо решение да намалим екипа си с около 15%", заяви главният изпълнителен директор Ерик Юан в позиция в блога и пред служителите си във вторник. Около 1300 служители трябва да напуснат технологичната компания. Юан също така обяви намаляване на заплатите и отмяна на бонусите за висшия мениджмънт. Самият той щял да намали заплатата си с 98% през следващата финансова година. Юан, основателят на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания, заяви, че основната му заплата, която миналата година е била 301 731 долара, ще бъде намалена с 98% и той ще се откаже от корпоративен бонус за текущата финансова година. Общото му възнаграждение за фискалната 2022 г. е било 1,1 млн. долара, според подаденото през май 2022 г. регулаторно заявление. Другите висши мениджъри ще получат 20% намаление на основните си заплати. 

Вълната ще стигне и до Европа

Като правило технологичните компании оправдават решенията за съкращения с това, че са се разраснали твърде бързо по време на пандемията и са наели твърде много хора. Посочват се и опасностите от инфлация и рецесия. Масовите съкращения не са преувеличена опасност, казва Марен Фрайберг от консултантската компания за човешки ресурси Dwight Cribb в интервю за германския Capital. Много компании трябва да правят икономии. Причината е „комбинация от разходи и перспективи". Фрайберг не смята, че европейските компании ще се отърват леко. Вълната ще продължи да ги залива. Европа просто изостава, казва тя. 

SAP е първата известна европейска технологична компания, която масово съкращава служители. Вълната от съкращения достигна и до пазарния лидер сред услугите за стрийминг на музика Spotify, който обяви, че ще освободи около 6% от служителите си. Базираният в Швеция доставчик планира да съкрати около 600 служители. При последното преброяване на служителите на компанията в световен мащаб те са били малко под 10 хил. според последния ѝ годишен доклад. „Мисля, че ще има още. Но това зависи и от промените в макросредата. И особено в Европа това зависи от войната в Украйна", казва Фрайберг.

Въпреки това Олаф Грот, професор по икономика в Американския университет в Бъркли, не вижда особени основания за безпокойство. Пандемията е предизвикала мегабум, казва той в интервю за Deutschlandfunk и добави: „Доставчиците на цифрови услуги доста бързо поеха тази вълна“. Да се говори за голяма криза обаче той смята за преувеличено. Компании като Alphabet, Apple, Meta или Amazon имат парични резерви за милиарди и все още реализират високи печалби, успокоява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Само искам да напомня на българската публика ,особено тези които бяха съзнателни личности през 2008 година .Абсолютно същата картинка започна първо в САЩ с фалита на банките ,у нас всичко беше цветя и рози около грубо 6 месеца ,после безработицата скочи и хората бяха притиснати от разходи,сметки и плащания по кредитите си .Искам да предпазя много хора от приказките че вдигането на лихвите като процес и овладяването на инфлацията ще мине гладко и без проблеми .Такъв сценарии не е имало никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Мениджърите реагират на вълната от съкращения, която скоро може да достигне по-сериозно и до Европа ,a стига бе ..Това не е сериозно ,ние сме остров на стабилността !Особено България ,всякакви аналози с предишната криза са погрешни и неприемливи,особено за играчите които печелят от дезинформацията на българското население .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още