IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq и S&P 500 записват втора поредна седмица на спад

Акциите на производителите на чипове оказаха най-силен натиск на технологичния индекс на Уолстрийт

23:34 | 11.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен индекс Nasdaq затвори с понижение в петък и отбеляза втора поредна седмица на спад заради загубите при акциите на компаниите за полупроводници.

S&P 500 също приключва с понижение за втора седмица заради данните за цените на производител в САЩ, които нарастват повече от очакваното през юли и засенчиха статистиката за успокояващата се потребителска инфлация. Това тласна нагоре доходността по американските държавни облигации и потопиха чувствителните към лихвените проценти акции, пише Ройтерс.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones единствен от индексите на Wall Street отбеляза повишение – с 0,3% до 35 281,4 пункта. Най-силна подкрепа на индекса оказаха акциите на Merck & Co. и Chevron.

По-широкият S&P 500 спадна с 0,11% до 4464,05 пункта, а Nasdaq изтри 0,68% до 13 644,85 пункта.

Най-голям натиск върху Nasdaq оказаха акциите на производителите на чипове Advanced Micro Devices, Nvidia и Micron.

Инвеститорите имаха какво да празнуват по-рано през седмицата, отбелязва CNBC. Индексът на потребителските цени за юли демонстрира забавяне на ръста – годишната инфлация през седмия месец се ускорява с 3,2%, по-малко от консенсусната оценка от 3,3%.

Основната инфлация, която изключва силно волатилните цени на храните и енергията, нараства с 4,7% за същия период.

Производствената инфлация обаче нараства с 0,3% през юли спрямо юни и с 0,8% на годишна база, което е повече от очакваното.

Заради смесените данни инвеститорите не могат да прогнозират по-последователно, вкл. и поведението на Федералния резерв на САЩ. Това увеличава вероятността от по-голяма волатилност в бъдеще, според Грег Басук, главен изпълнителен директор на AXS Investments, цитиран от CNBC.

Пазарът на практика ни казва, че е оценил всичко и че не е нито приятно, нито неприятно изненадан, коментира и Джейсън Бетц, частен съветник по богатството в Ameriprise Financial, цитиран от Ройтерс.

Енергийните акции отбелязаха ръст в петък заради поскъпването на суровия петрол поради прогнозите за ограничаване на доставките, публикувани от Международната агенция по енергетика. Occidental Petroleum Corp е сред най-печелившите акции, след като едно от подразделенията ѝ се осигури безвъзмездна помощ от правителството на САЩ за проект за улавяне на въглероден диоксид.

Доходността по двегодишните облигации на САЩ се повиши до 4,88% в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още