IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на енергийната борса се свиват, но печалбата за полугодието расте силно

Консолидираната печалба на БФБ към края на юни нараства с над 44% до почти 5,2 млн. лева

15:34 | 29.08.23 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) отчита спад на приходите през първото полугодие в сравнение с първата половина на 2022 г. Енергийната борса обаче успява да увеличи силно печалбата си за същия период.

Това показват изчисления на Investor.bg на базата на консолидирания отчет на компанията майка на енергийната борса - Българската фондова борса (БФБ), към края на юни. Отчетът е публикуван на сайта x3news.com.

Приходите на БНЕБ са изчислени като резултат от изваждането на неконсолидираните приходи от услуги на БФБ от консолидираните за отчетния период – първото полугодие на 2023 г. В тази сума влизат и приходите на дъщерното дружество на БФБ „Файненшъл Маркет Сървисиз“ ЕООД (предишно наименование „Сервиз Финансови Пазари“), които обаче са около 55 хил. лева на тримесечие на базата на миналогодишния отчет на дружеството и не влияят съществено.

Според изчисленията БНЕБ е реализирала почти 6,8 млн. лева приходи към края на юни при близо 7,2 млн. лева към края на юни 2022 г., което е спад от малко над 5% на годишна база. Спадът е очакван предвид понижението на цената на тока.

Печалбата на дружеството е над 5,6 млн. лева при близо 4 млн. лева година по-рано, или с почти 44% повече на годишна база.

От междинния доклад за дейността на БФБ става ясно, че продължава работата по въвеждането на т.нар. „гаранции за произход“ на енергията, за да се стимулират инвестициите във възобновяема енергия. Очакваното завършване на проекта е планирано за последното тримесечие на 2023 г.

През текущото тримесечие би трябвало да започнат дейности по проекта за интеграция с пазара в Северна Македония.

На 26 септември 2023 г. се очаква въвеждане в реална работа и на блокови продукти на сегмент Ден напред. Работи се и по въвеждането на т.нар. „Търгове в рамките на деня“ (Intraday auctions - IDAs). От БФБ обясняват, че това е общоевропейски проект с допълнителна възможност за търговските участници, свързана с по ефективното управление на енергийното им портфолио. Очаква се този нов пазарен сегмент да стартира едновременно във всички пазарни зони в рамките на страните от ЕС в края на второто тримесечие на 2024 г.

Консолидираните приходи на БФБ за полугодието възлизат на 11,6 млн. лева при 9 млн. лева за полугодието на 2022 г., или са с почти 29% повече.

Разходите възлизат на 5,85 млн. лева при малко над 4 млн. лева година по-рано, като се увеличават с над 45% на годишна база.

Консолидираната печалба е за почти 5,2 млн. лева при 3,6 млн. лева година по-рано, или с 44% повече.

В последната година акциите на БФБ-София поскъпват с почти 3%, а пазарната капитализация достига 58,85 млн. лева.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още