IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX влезе в групата на най-силно растящите индекси в ЦИЕ през август

Руските, турските, гръцките и унгарските акции са сред най-добре представящите се в региона през миналия месец

13:35 | 05.09.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX през август влезе в групата на най-силно растящите индекси в Централна и Източна Европа, показват изчисления на Investor.bg.

Бенчмаркът е на първо място по повишение през август спрямо юли, след като достигна 15-годишен връх през миналия месец и поне засега успява да го задържи. От началото на годината SOFIX е в топ пет в региона по ръст, а на годишна база влиза в топ 10 и се нарежда сред индексите с над 20% увеличение.

Турските, гръцките, руските и унгарските акции са сред най-добре представящите се в региона през август, а акциите в Босна и Херцеговина са на другия полюс през август.

От президентските избори в Турция насам инвеститорите правят сериозни залози на турския пазар заради промяната в курса на паричната политика. Турската борса изглежда по-привлекателна в среда, в която затрудненията на Китай, високите лихви, силната инфлация и икономическото забавяне оказват силен натиск върху развиващите се пазари.

Най-силно растящи индекси в ЦИЕ през август

SOFIX е на седмо място по ръст в Централна и Източна Европа в края на август в сравнение с август 2022 г. с 23,4%. На първо място е BIST 100 в Турция със 149,68%, като се забелязва известно забавяне на повишенията на индекса (през юли годишният ръст беше 178,39%).

На второ място по годишен ръст в региона е ATG в Гърция с 53,26%, следван от WIG в Полша с 36,39% и MOEX в Русия с 34,5%.

С по над 20% годишен ръст към края на август са също водещите индекси на Унгария, Латвия, Казахстан и Хърватия.

От началото на годината до края на август, в сравнение със същия период на 2022 г., руските акции отчитат най-силен растеж (MOEX добавя 49,85%). Следва BIST 100 с ръст от 43,72%, ATG в Гърция с 41,16%, BUX в Унгария с 27,36% и SOFIX на пето място с 25,63%.

SOFIX е първи в региона по месечен ръст (август спрямо юли) с 9,97%, следван от BIST 100 в Турция с 9,71%, MOEX в Русия с 5,03%, BUX в Унгария с 4,49%, KASE в Казахстан с 4,27% и SAX в Словакия с 3,08%.

Водещият индекс в Босна и Херцеговина BIRS е най-слабо представящият се в региона на Централна и Източна Европа с годишен спад през август от 6,89%, понижение от 15,45% от началото на годината и 2,69% през месеца.

Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа към края на август 2023 г. Снимка: Investor.bg Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа към края на август 2023 г. Снимка: Investor.bg

Московската борса расте въпреки ограничения достъп на инвеститори

Активността на Московската борса се подхранва от местните инвеститори и инвеститори от т.нар. от Кремъл „приятелски държави“ – такива, които не признават и не налагат западните санкции заради войната в Украйна. Местните инвеститори нямат особени алтернативи заради санкциите.

През август акциите в Русия станаха още по-привлекателни за местните трейдъри заради срива на рублата до 16-годишно дъно.

За второто тримесечие на годината Московската борса отчете 20,89 млрд. рубли приходи (почти 396 млн. лева), което е с 10% под предходното тримесечие, но с 5% повече в сравнение с предходната година. Приходите от такси и комисиони се увеличават с над 48% на годишна база до 11,93 млрд. рубли, като 1,6 млрд. рубли от тях са такси и комисиони от валутния пазар (с 10% повече в сравнение с предходното тримесечие и с почти 40% повече на годишна база).

Други 1,6 млрд. рубли са от такси и комисиони за сделки с акции. Доходите от пазара на облигации почти се утрояват за една година през август на фона на значително увеличените обеми. Общият обем търговия през август е на стойност 127,5 трлн. рубли.

Прилив на нови инвеститори към турските акции

Заради прехода към по-традиционна парична политика множество бизнеси в Турция решиха, че набиране на капитал чрез листване на акции им е по-изгодно от банков кредит на фона на силния ръст на лихвите. Това привлича и множество нови инвеститори, които се опитват да съхранят парите си в условията на безпрецедентна инфлация и да получат по-голяма доходност.

Тази година първичните публични предлагания в Турция са рекордни, което нареди Borsa Istanbul в топ 10 на пазарите за IPO, според Dealogic.

Според Централния депозитар на страната през първата половина на годината 22 компании са станали публични, като са набрали почти 1 млрд. долара. Данните на Dealogic покриват периода до средата на август и според тях компаниите са 30, а набраната сума е близо 2 млрд. долара.

Около 573 хил. нови инвеститори са се присъединили към турския фондов пазар в рамките на само 15 дни от 15 август, сочат други данни на турския Централен депозитар. Общият брой на инвеститорите, които притежават акции, е рекорден – над 5,6 млн. души.

За наплива на инвеститори, освен икономическите условия, допринасят и по-облекчените регулации на Борда на капиталовите пазари (SPK), които насърчават по-голямо участие в първични публични предлагания.

С промяната в курса на паричната политика се връща доверието и на чуждестранните инвеститори в Турция. До началото на август чуждестранни инвеститори са вложили почти 2 млрд. долара на турския фондов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТЛ
преди 7 месеца
Август беше месецът на Шели, но да видим с колко ще върне през септември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още