IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ помрачиха настроенията на европейските борси

Акциите на Inditex поевтиняха с близо 0,5 на сто, след като компанията обяви леко забавяне в ръста на приходите си в началото на това тримесечие

19:54 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите оценяват новите данни за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,32% до 453,94 пункта.

Германският индекс DAX се понижи с 0,39% до 15 654,03 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,42% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7222,57 пункта.

Британският измерител FTSE записа понижение от 0,02% до 7525,99 пункта.

Трейдърите реагираха на данните за базисната инфлация в САЩ, която се ускорява с повече от очакваното през август, оставяйки възможността за нови повишения на Федералния резерв отворена.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени, който изключва волатилните компоненти като храни и енергоносители, се е повишил с 0,3% през август спрямо юли, което е му първото забързване от шест месеца насам, сочат данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ в сряда. На годишна база ускорението е с 4,3%, в синхрон с прогнозите, отбелязвайки най-малкото повишение на показателя от близо две години насам.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 13 септември.

Пазарите отразиха и данните за индустриалното производство в еврозоната, което се свива през юли. Показателят отчита спад от 1,1% на месечна база, което надхвърля очакванията на икономистите за понижение от 0,9%. На годишна база резултатите също са отрицателни, като индустриалното производство и в еврозоната, и в ЕС отчита спад от съответно 2,2% и 2,4 на сто, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за британската икономика, която се е свила с най-бързия си темп от седем месеца насам през юли, тъй като дъждовното време е намалило потребителските разходи, а публичният сектор е бил обхванат от стачки и това е довело до отслабването му след силен ръст през юни. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,5% след ръст от 0,5% през юни, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в сряда. Икономистите прогнозираха спад от 0,2%.

Книжата на Renault поскъпнаха с над 2%, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще започне антидъмпингово разследване относно базираните в Китай производители на електрически превозни средства.

Акциите на Inditex поевтиняха с близо 0,5 на сто, след като компанията обяви леко забавяне в ръста на приходите си в началото на това тримесечие в отчет, който надмина съвсем леко очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още