IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на „ЕЛАНА Агрокредит“ ограничават ръста на печалбата за деветмесечието

Сериозно е увеличението на разходите за лихви на дружеството

12:20 | 26.10.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„ЕЛАНА Агрокредит“ АД отчита ръст на приходите от лихви и от лизингова дейност към края на третото тримесечие на годината. Увеличението на разходите на дружеството обаче – най-вече на разходите за лихви по облигационния и банковите заеми, ограничава ръста на печалбата за периода, вижда се от финансовия отчет на компанията, публикуван на сайта x3news.com.

Към края на септември компанията е осъществила 81 сделки за 1769 имота с обща площ над 11,5 хил. дка и на обща стойност над 22,5 млн. лева. Повечето от финансираните имоти са ниви, по-малък дял от земята са пасища.

За изминалата стопанска година (октомври 2022-септември 2023 г.) са сключени и 215 кредита за оборотни средства за близо 28,5 млн. лева.

Приходите от лихви на „ЕЛАНА Агрокредит“ към края на септември възлизат на над 3,8 млн. лева в сравнение с близо 3,2 млн. лева към края на септември 2022 г. Увеличението е от приблизително 21% на годишна база.

Приходите от лихви по договори за финансов лизинг за отчетния период възлизат на 2,26 млн. лева при 2,1 млн. лева година по-рано, или се увеличават със 7,6% на годишна база. Приходите от лихви по предоставените кредити са за над 1,55 млн. лева при 1,06 млн. лева година по-рано, или с близо 47% повече на годишна база.

Приходите от лизингова дейност възлизат на близо 3,3 млн. лева за отчетния период при 1,7 млн. лева година по-рано, което е близо два пъти повече за една година.

Предоставените активи на лизинг на дружеството за деветмесечието възлизат на над 11,7 млн. лева, като балансовата им стойност е същата. За сравнение, за същия период на 2022 г. предоставените активи на лизинг са за почти 5,3 млн. лева при подобна балансова стойност. Увеличението е над два пъти за една година.

Увеличават се и приходите от продажба на земи до почти 3 млн. лева от близо 1,5 млн. лева, което също е два пъти повече.

От разходите за компанията силен ръст има при разходите за външни услуги заради разходите за брокерски и комисиони и други такси (131 хил. лева за периода при 39 хил. лева година по-рано). Увеличението на разходите за комисиони е свързано с повечето продажби на компанията.

Отчита се и сериозен ръст на разходите за лихви на дружеството по банковите заеми и по облигационния заем. Лихвите по банковите заеми към края на септември възлизат на почти 500 хил. лева при 183 хил. лева година по-рано, или увеличение от над 172%.

Разходите за лихви по облигационния заем са за над 500 хил. лева при 71 хил. лева година по-рано, или над 7 пъти повече за една година. Т.е., за деветмесечието разходите за лихви на публичното дружество са достигнали 1 млн. лева.

„ЕЛАНА Агрокредит“ отчита за деветмесечието нетна печалба в размер на малко над 2,3 млн. лева при 2,25 млн. лева за деветмесечието на 2022 г., или с близо 3% повече.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с 8%, а пазарната капитализация достига малко над 36,6 млн. лева.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още