IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Петров: Предизвикателният период за набиране на капитал ще продължи поне година

Компаниите с инвестиции от Eleven Capital отчитат растеж с добри темпове доста над цялостния ръст на пазарите, посочи председателят на борда на директорите на фонда

09:58 | 01.11.23 г.
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg

Предизвикателният период за набиране на капитал ще продължи поне още 12 до 18 месеца. Инвестиционната среда е неблагоприятна и много от стартиращите компании, които в момента трябва да набират капитал, имат затруднения. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Валери Петров, председател на борда на директорите на фонда за рискови инвестиции Eleven Capital.

„Оценките драстично спаднаха в сравнение с периода преди 2021 г., която бе последната оптимистична година, но заради високите нива на оценките до голяма степен много компании бяха надценени – очакваше се корекция и тя се случва в момента", обясни той. „Не очаквам бърза развръзка и обръщане на тренда заради макроикономическата и геополитическата обстановка, но смятам, че към края на следващата година ще видим първите знаци за подобрение“, коментира още.

Петров напомни, че мисията и стратегията на Eleven Capital като фонд е да инвестира в компании, които са в много ранен стадий на развитие. „Критериите, които прилагаме на ранен етап, са да оценим самата идея и доколко тя има потенциал за развитие, колко е голям пазарът, до който се адресира, и най-вече екипа, който ще я реализира“, посочи той.

Мениджърът напомни, че минаха три години и половина откакто Eleven Capital излезе на борсата и потвърди, че целта да се набере капитал за дофинансиране и подпомагане на компаниите в портфолиото на съответния фонд е постигната. „Компаниите, които са финансирани по този начин, се развиват чудесно. Интересното е, че това се случи за първи път в Централна и Източна Европа – един фонд за рискови инвестиции да листва портфолио на публичните пазари, но се оказа успешен експеримент“, потвърди Петров.

Той съобщи, че при контакти с колеги от други фондове е разбрал, че те ще приложат подобно решение в практиката си в своите локални борси. Ползите от листването на една компания на борсата, според него, е достъп на масовия ритейл и институционален инвеститор до малки стартиращи технологични компании с голям потенциал.

„Вярвам, че инвеститорите, които ни подкрепиха преди три години и половина, имат положителен опит, защото акцията е почти три пъти по-скъпа от по време на IPO-то. Последните две години разпределяме дивидент и вероятно ще продължим да го правим и в бъдеще“, съобщи председателят на борда на директорите на Eleven Capital.

По думите му, това, което пречи на акциите да се върнат към върховите стойности от 2021 г., е отражението на публичните и частните пазари. „Всички знаем, че се намираме в особено неблагоприятна инвестиционна среда. Същевременно, когато акцията достигна много високи нива, част от инвеститорите са решили да се възползват и да продадат участието си, което винаги води до спад“, отбеляза Петров.

По отношение на резултатите на Eleven Capital Петров изтъкна, че компаниите отчитат растеж с добри темпове доста над цялостния ръст на пазарите, в които те оперират. „Например Dronamics достигaт страхотен връх в тяхното развитие – първият полет на техния дрон, който беше дългоочаквано събитие. В момента те са световен лидер в това, което правят, и се гордеем, че такава компания произлиза от България и ние я имаме в портфолиото си“, даде пример мениджърът.

Къде е фокусът през следващата година на Eleven Capital? Могат ли компаниите да структурират бизнеса така, че да могат по-дълго време да оперират, без да има нужда от набиране на нов капитал? Ще прави ли нови инвестиции фондът?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още