IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Инвеститорите приемат България като емитент с по-нисък риск от януари насам

Догодина обаче България ще трябва да вземе рекорден дълг при по-тежки пазарни условия, коментира Калоян Масларски

18:27 | 13.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двете емисии на български дълг с падеж от 7,5 и 12,5 години за общо 2,3 млрд. евро миналата седмица са изключително успешни за избрания момент, както се видя от силния интерес, който надвиши над три пъти предложеното количество. Това коментира Калоян Масларски, член на Съвета на директоритe и инвестиционен консултант в Deltastock Assets Management, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„10-годишните еврооблигации през януари се емитираха при премия 215 базисни точки над евровия суап за десетгодишен падеж. Емисията за 12,5 години се емитира миналия понеделник на плюс 180 базисни точки. Това е голям успех от гледна точка на пазарните участници, тъй като инвеститорите приемат България като емитент с доста добра, по-ниска рискова премия от януари", посочи Масларски.

Самото предлагане не е изненада, защото е било заложено в бюджета през лятото, а постигната цена при двете емисии и била по-добра от рисковата премия, поискана при емисията през януари, коментира той. Масларски отбеляза, че около 70% от дълга е бил закупен от инвеститори от САЩ, Великобритания и България, като само от България са записани около 20%, или близо 460 млн. евро от двете емисии.

По думите му обаче въпреки този успех ситуацията през 2024 г. ще е предизвикателство, тъй като България ще трябва да вземе рекорден дълг при по-тежки пазарни условия.

„Дългът, който ще трябва да се вземе през 2024 г., е в рамките на около 9,5 млрд. лева, което включва рефинансиране на текущи задължения през 2024 г. Това са две емисии - едната с падеж юни месец за 360 млн. лв. и една еврооблигация с падеж през септември за приблизително 1,5 млрд. евро. Плюс допълнително финансиране на така заложения дефицит от 3%, което е в рамките на 6 млрд. лв. и означава нов дълг", каза Масларски.

Инвеститорите ще следят как Министерството на финансите разпределя дълга към външни и вътрешни пазари и по-широката рамка на напредъка към еврозоната, посочи той.

"С успеха на тези две емисии миналата седмица чуждите инвеститори ни приемат като страна, която върви по правилния път и в добра посока за приемане на еврото през 2025 г. Дали това ще се случи – има доста голям политически момент, но това би бил изключително добър сигнал и ако се продължи тази посока, цената на финансиране би била доста по-добра“, каза още Масларски.

Той отбеляза, че пазарът на облигации очаква сериозно предлагане през следващите две години на фона на ключови избори в САЩ, Индия, Тайван, Русия, високите лихви и рекордните падежи на пандемичен дълг. По думите му това ще рефлектира върху апетита на инвеститорите и доходностите по новия дълг, като държавните ценни книжа вече се търгуват на повишени нива от 4%-7%, а корпоративният дълг може да достигне 7%-9%. По-високите разходи по дълга ще задълбочат рецесионните процеси.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още