IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите в развиващите се страни поскъпват, подкрепени от слабия долар

Полската злота и унгарският форинт са едни от най-добре представящите се валути тази година

22:16 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Към края на една бурна година за активите в развиващите се страни, валутите на нововъзникващите пазари са напът да отбележат най-силната си година от 2017 г. насам, тъй като закъснялото рали кара инвеститорите да се възползват от по-високата доходност, докато все още могат, пише Bloomberg.

Индексът за валути на развиващите се пазари MSCI EM се повиши с 0,3% във вторник, увеличавайки тазгодишния си ръст до 3,4%. Този пробив следва повишението от началото на октомври, тъй като по-добрите данните за инфлацията в САЩ създадоха очаквания за край на лихвените повишения от Федералния резерв и за възможни понижения към средата на 2024 г.

„Има все повече сигнали, че валутите на нововъзникващите пазари ще поскъпват, но скоростта, с която се случва това напоследък може да накара някои трейдърите да приберат печалбите си и да предизвика волатилност в краткосрочен план“, заяви Евгения Викторино, ръководител на стратегии за Азия в Skandinaviska Enskilda Banken AB. „Това не означава, че посоката не е правилната. Но темпото беше прекалено бързо.“

Валутите на развиващите се страни се възстановяват в година, белязана от резки промени, които често хващат трейдърите неподготвени с предварителни залози за икономическия растеж на Китай, промяната на лихвите на Фед и хода на инфлацията в определената държава. След като данните от октомври показаха рязко забавяне на растежа на потребителските цени в САЩ, световните пазари изглежда постигнаха консенсус, че ерата на затягане на паричната политика вече е приключила.

Това тласна щатския долар към най-големите му загуби от година насам този месец и подкрепи аргументите за инвестиции в развиващите се пазари.

Голяма част от възвръщаемостта тази година беше регистрирана в Латинска Америка и Източна Европа, където централните банки повишиха лихвите си по един от най-агресивните начини през последните три години.

Валутите на Полша и Унгария бяха звездите на сцената на възстановяването в началото на октомври. Изборите във Варшава, които върнаха фискално разумния и проевропейски съюз на власт, помогнаха на злотата, докато забавянето на инфлацията и сравнително предпазливите насоки за разхлабване на централните банки подкрепиха форинта.

Централните банкери в Будапеща са готови да намалят основния лихвен процент със 75 базисни пункта до 11,5% във вторник и да продължат с това темпо до февруари, според прогнозата, дадена миналата седмица от заместник-управителя Барнабас Вираг.

Освен възстановяването на тези две валути, някои от най-добрите т.нар. „carry returns“ (възвръщаемост при пренос), при които инвеститорите вземат заеми във валути като долара и инвестират в страни с по-висока доходност, се случват в Латинска Америка. Колумбийското и мексиканското песо, а също и бразилският реал донесоха на инвеститорите печалба от поне 15%, докато залозите в турската лира и малайзийския рингит бяха най-губещи.

Стратезите на Goldman Sachs Group очакват нововъзникващите пазари да продължат да осигуряват атрактивни „carry returns“ и през 2024 г. Половината от десетте процента възвръщаемост, очаквана от държавните облигации през следващата година, ще се генерира благодарение на пренос, пишат анализатори, в това число и Андрю Тилтън, в прогнозния доклад на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още