IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на срещата на ОПЕК+*

Русия и Саудитска Арабия вероятно ще удължат съкращенията на добива си и през първото тримесечие на 2024 г.

10:29 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, като сортът Брент поевтинява до 80 долара за барел, докато инвеститорите очакват срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които и Русия (известни като ОПЕК+) по-късно тази седмица. Очаква се на срещата страните членки да постигнат споразумение за ограничаване на доставките до 2024 г., пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 34 цента, или 0,42%, до 80,24 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 39 цента, или 0,52%, до 75,15 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха леко миналата седмица, което беше първият седмичен ръст на цената им от месец насам. Това се дължеше на очакванията, че Саудитска Арабия и Русия могат да удължат доброволните съкращения на доставките си през първите месеци на 2024 г., а ОПЕК+ може да обсъди и опцията за по-сериозното им намаляване.

В средата на миналата седмица цените се понижиха, след като ОПЕК+ отложи планираната среща на министрите на държавите членки за 30 ноември, като се очаква през това време изгладят различията си за производствените цели на африканските производители.

През това време групата се е доближила до постигането на компромис, споделиха четирима източници от ОПЕК+ пред Ройтерс в петък.

Анализатори на ING заявиха, че пазарните настроения остават мрачни предвид спора в рамките на ОПЕК+ за производствените квоти, въпреки че очакват Саудитска Арабия да удължи допълнителното си доброволно съкращение на добива от 1 млн. барела на ден, за да обхване и част от 2024 г.

„Ясно е, че ако това не се случи, то цените ще бъдат тласнати към спад, предвид очаквания излишък през първото тримесечие на 2024 г.“, коментираха анализатори на ING в бележка.

Преди срещата на ОПЕК+ очакванията за износа от страните от ОПЕК са той да е спаднал до 1,3 млн. барела дневно под нивата си от април, заявиха анализатори на Goldman Sachs в бележка, което отговаря на целта за предлагането на групата.

„Все още очакваме Саудитска Арабия и Русия да удължат съкращенията на доставките си, за да обхванат поне първото тримесечие на 2024 г., а намаленията в цялата група да не бъдат променени, макар че не е изключен шансът да станат още по-сериозни“, допълват от  банката.

Въпреки това Обединените арабски емирства са готови да увеличат износа на основния си сорт суров петрол Murban в началото на следващата година, тъй като започва новият мандат на ОПЕК+ и предстои профилактика на рафинериите, твърдят търговци и показват данни на Ройтерс.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква лек излишък на световните петролни пазари през 2024 г. дори ако страните от ОПЕК+ удължат своите съкращения до следващата година.

Анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар заяви, че с прогнозата на МАЕ, че „глобалното търсене на петрол ще нарасне само с 0,9 млн. барела на ден през следващата година – спад спрямо ръста от 2,4 млн. барела дневно през 2023 г., ОПЕК+ ще трябва да покаже значителна дисциплина по отношение на доставките, за да успокои опасенията на пазара за голям излишък на петролните пазари през следващата година."

*Цените са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още