IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяната на посоката в политиката на Фед изпрати смесени сигнали на борсите в Азия

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите данни за безработицата в Австралия, която през ноември достигна най-високото си ниво от май 2022 г.

11:24 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на борсите в Азия приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват решението на Федералния резерв на САЩ да прекрати цикъла на затягане на паричната си политика, с което сигнализира, че ще започне облекчаването ѝ през следващата година, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,73% до 32 686,25 пункта. Индексът Topix отчете спад от 1,43% до 2321,35 пункта.

Акциите на компаниите от финансовия сектор в Япония поведоха спадовете, докато трейдърите чакат последното заседание на централната банка на страната за тази календарна година през следващата седмица.

Правителството на Япония, ръководено от премиера Фумио Кишида, ще предложи повече данъчни стимули на компании, които отчитат големи увеличения на заплатите, като осигури пространство на централната банка на страната да коригира своята ултраразхлабена парична политика. Управляващата Либерално-демократическа партия на Япония (ЛДП) одобри план за реформа за следващата фискална година, който разширява данъчните стимули за големи компании, които повишават заплатите със 7% или повече, определяйки до 35% от стойността на тези увеличения, които могат да бъдат приспаднати от корпоративните данъци, ако фирмите също така отговарят на условията, свързани с обучение и подкрепа за отглеждане на деца.

Южнокорейският измерител Kospi напредна с 1,34% до 2544,18 пункта. Индексът Kosdaq прибави 1,36% към стойността си, покачвайки се до ниво от 840,59 пункта.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite отчете спад от 0,33% до 2958,99 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,62% до 9417,97 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа ръст от 1,07% до 16 402,19 пункта. Индексът CSI 300 междувременно изтри 0,52%, смъквайки се до равнище от 3351,96 пункта.

Пазарите обърнаха внимание и на решението на рейтинговата агенция Fitch Ratings да запази неутрална перспективата върху кредитния рейтинг на Китай през 2024 г., подчертавайки, че азиатската нация ще се сблъска с насрещни ветрове заради по-слабото външно търсене, предизвикателствата в сектора на имотите и дълговете на местните власти.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 декември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 декември.

Fitch прогнозира, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на континентален Китай ще се забави през 2024 г. до 4,6% от малко над 5% през 2023 г.

В Австралия измерителят ASX 200 напредна с 1,65% до 7377,9 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите данни за безработицата в Австралия, която през ноември достигна най-високото си ниво от май 2022 г. Показателят се увеличава до 3,9% спрямо ревизирания ръст от октомври от 3,8 на сто.

Трейдърите реагираха на решението на Фед да остави непроменен основния лихвен процент на трето поредно заседание, като централната банка на САЩ даде най-ясния си сигнал до момента, че кампанията му по агресивното повишаване на лихвите е приключила, като прогнозира поредица от понижения догодина.

Служителите на Фед решиха единодушно да оставят целевия диапазон за основната лихва по федералните фондове от 5,25%-5,5%, най-високото ниво от 2001 г. Те не планират нови повишения на лихвите в прогнозите си за първи път от март 2021 г. съгласно средните очаквания на централните банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още