IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch запази неутралната перспектива пред рейтинга на Китай за 2024 г.

Ръководството на страната обещава да превърне индустриалната политика в свой основен икономически приоритет, което не оправдава очакванията за сериозни стимули за растежа

11:44 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Fitch Ratings обяви в сряда, че перспективата пред рейтинга на Китай през 2024 г. остава „неутрална“. Страната ще се сблъска с насрещни ветрове заради по-слабото външно търсене, предизвикателствата в сектора на имотите и дълговете на местните правителства.

Fitch прогнозира, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на континентален Китай ще се забави през 2024 г. до 4,6% от малко над 5% през 2023 г., съобщава Ройтерс. Агенцията смята, че като цяло растежът ще е стабилен и по-бърз в сравнение с другите икономики с подобен рейтинг и перспектива.

Политическата подкрепа, по-специално фискалната политика, вероятно ще бъде използвана разумно, за да се ограничат рисковете от спад, според Fitch Ratings. Въпреки това, „подобна подкрепа може да поддържа по-големи фискални дефицити и да окаже допълнителен натиск за повишаване на съотношението на дълга“, посочват от агенцията.

Fitch казва, че дългът, емитиран от механизми за финансиране на местните власти (LGFV), обикновено инвестиционни компании, които набират пари и изграждат инфраструктурни проекти от името на местните власти, може да продължи постепенно да мигрира към държавния баланс поради натиска от забавянето на пазара на имоти в страната.

Кабинетът на Китай ограничи способността на местните правителства в 12 силно задлъжнели региона да поемат нов дълг и наложи ограничения върху това какви нови държавно финансирани проекти могат да се изпълняват, припомня Ройтерс.

Рейтинговата агенция Moody's миналата седмица понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Китай до „негативна“ от „стабилна“. Агенцията смята, че разходите за спасяване на местните правителства и държавните фирми и контролът на имотната криза ще натежат върху икономическото възстановяване на страната.

Индустриалната политика е основен приоритет за 2024 г.

Ръководството на Китай, включително президентът Си Дзинпин, обещават да превърнат индустриалната политика в свой основен икономически приоритет през следващата година. Това послание вероятно ще разочарова инвеститорите, които очакват по-сериозни стимули за растежа, пише Bloomberg.

По време на годишната икономическа работна конференция на управляващата Комунистическа партия се подчерта използването на „технологични иновации за изграждането на модерна индустриална система“, според информация, публикувана от държавните медии.

Лидерите са призовали и за „енергично“ развитие на цифровата икономика и технологиите за изкуствен интелект.

Акцентът на срещата върху подкрепата на компаниите да произвеждат продукти с по-висока стойност, отколкото да се опитват да стимулират потребителските разходи, ще разтревожи някои икономисти, които призовават за по-агресивни политики за раздвижване на втората по големина икономика в света.

Срещата демонстрира, че „технологичната самостоятелност е по-важна“ в сравнение с предишни години, коментира Дин Шуан, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. „Не виждам никакви признаци за мащабни стимули“, допълва той.

„Повече структурни реформи, а не циклични мерки“

Слабото вътрешно търсене през тази година е едно от най-големите препятствия за китайската икономика, притисната от кризата с недвижимите имоти и слабия пазар на труда, както и от изпадането в дефлация, отбелязва Bloomberg.

Призивите за „разумна“ парична политика и „подходящо засилени“ фискални мерки повтарят позицията на Политбюро, което зае позиция в полза на растежа. Точно тази позиция засили очакванията, че официалната цел за растеж на БВП ще се запази около 5% през следващата година.

На практика това би било по-амбициозно от целта за тази година, тъй като възстановяването на потреблението след края на ограниченията на Covid до голяма степен е изключено.

Общото послание на двудневната работна конференция, която приключи във вторник, е, че длъжностните лица трябва да „разчитат повече на структурни реформи, а не на циклични мерки за съживяване на икономиката“, според бележка на икономисти от Citigroup Inc.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Длъжностни лица казват, че темпът на растеж на кредита трябва да бъде в крак с целите за БВП и инфлацията. Според икономисти това може да означава облекчаване на паричната политика през следващата година, за да се компенсира дефлацията, която доведе до по-високи реални или коригирани спрямо инфлацията лихвени проценти тази година.

„Паричната политика може да стане по-сговорчива пред лицето на дефлационните рискове“, което предполага още намаления на лихвените проценти и банковите резерви през 2024 г., пише в бележка Лари Ху, ръководител за Китай в Macquarie Group Ltd.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Някои икономисти смятат, че призивът за координиране на икономическите и неикономическите политики носи скрито послание политиците да мислят повече за растежа, когато прилагат регулации в отделните области и сектори.

Годишната икономическа работна конференция на управляващата в Китай Комунистическа партия признава предизвикателствата, като слабото вътрешно търсене и потребление и рисковете пред сектора на имотите и местния дълг. Не се предписват обаче нови средства за защита или решения на проблемите. „Нищо, което виждаме в приоритетите, определени от политиците за следващата година, не променя вижданията за растежа и политическите перспективи“, пише Ерик Джу, икономист от Bloomberg.

Пекин вероятно ще постигне консервативната си цел за годишен растеж от около 5% тази година.

В сравнение с миналогодишната работна конференция има и по-голям акцент върху икономическите проблеми, причинени от фокуса върху предлагането. Предупреждава се и за „сложността, тежестта и несигурността на външната среда“.

Това вероятно е завоалирана препратка към геополитически насрещни ветрове. САЩ наложиха радикални ограничения върху достъпа на Китай до авангардни чипове. Напрежението между двете най-големи икономики в света кипи и увеличава фокуса на Си върху местните иновации.

Търговските отношения с блокове като Европейския съюз също са по-обтегнати поради нарастващия търговски излишък на Китай в производството.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още