IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на UBS: Не съм убеден, че инфлацията е под контрол

Почти невъзможно е да се правят прогнози за следващите месеци, твърди Серджо Ермоти

16:23 | 17.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на швейцарския банков гигант UBS Серджо Ермоти не е убеден, че централните банки са овладяли инфлацията, каза той в интервю за вестник, цитирано от Ройтерс.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че увеличенията на лихвените проценти в страната вероятно са приключили, но централните банки се придържат към плановете си да поддържат строга политика в следващата година.

Седем източници на Ройтерс твърдят, че Европейската централна банка ще изчака да види какво ще се случи с инфлацията и ще следи и други данни до срещата си на 7 март, преди да обмисли дали да не направи по-сериозни корекции с политиката си.

„Едно от нещата, които научих, е, че човек не трябва да се опитва да прави прогнози за следващите месеци – това е почти невъзможно. Въпреки това на този етап все още не съм убеден, че инфлацията наистина е под контрол“, коментира Ермоти пред швейцарския вестник Le Matin Dimanche в отговор на въпроса за икономическите перспективи.

„Тенденцията изглежда благоприятна, но трябва да видим дали ще продължи. Ако инфлацията се доближи до целите за 2% във всички големи икономики, политиките на централните банки могат да се разхлабят малко. В тази среда е много важно да останем гъвкави“, допълва той.

UBS заяви, че ще съкрати 3000 работни места в Швейцария, за да намали разходите си, след като беше придобита от Credit Suiss. Това беше най-голямото банково сливане от световната финансова криза насам и се случи с помощта на швейцарската държава, за да се предотврати колапса на Credit Suisse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още