IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изгуби близо сто пункта и прекъсна тридневната си печеливша серия

Другите два основни индекса отвъд Океана приключиха с ръстове сесията във вторник

23:58 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Dow Jones Industrial Average се понижи във вторник, като отстъпи от рекордните си върхове, а трейдърите бяха под влиянието на новата порция корпоративни отчети, предава CNBC.

Индексът на сините чипове отписа 96,36 пункта и завърши деня на ниво от 37 905,45 пункта, като отстъпи под нивото от 38 хил. пунта, което премина за първи път в понеделник. Спадът във вторник сложи край на тридневна печеливша серия.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,29% до ниво от 4864,60 пункта, нов исторически връх в края на търговията. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,43% до равнище от 15 425,94 пункта.

Dow, в който влизат 30 компании, беше подложен на натиск от спада с 11% в цената на акциите на 3M след разочароващи очаквания за печалбата ѝ. Книжата на Johnson & Johnson поевтиняха с 1,6%, след като компанията обяви очтета си.

Цената на акциите на D.R. Horton се понижи с 9%, след като компанията за жилищно строителство не отговори на консенсусната прогоза на Wall Street за печалба на акция. Книжата на Lockheed Martin поевтиняха с над 4%, след като тя обяви очакванията си за печалбата от акция за цялата година.

На обратния полюс цената на акциите на United Airlines нарасна с над 5%, след като компанията обяви резултатите си за четвъртото тримесечие. Макар че авиокомпанията очаква загуба през първото тримесечие заради приземяването на самолетите 737 Max 9 на Boeing, модела, който стана причина за извънредна ситуация с полет на Alaska Airlines по-рано този месец.

Книжата на други авиокомпании също нараснаха. Цената на акциите на Southwest Airlines се повиши с над 3%, а тази на American Airlines, Delta Air Lines и Alaska прибави над 2%.

Verizon и Procter & Gamble помогнаха за смекчаване на загубите за Dow. Цената на акциите на двете компании нарасна съответно с 6% и 4%, след като публикуваха финансовите си отчети.

Движенията се случват, след като S&P 500 официално навлезе в нов „бичи“ пазар, надминавайки предишния исторически връх от януари 2022 г.

Но инвеститорите обсъждат колко дълго може да се задържат ръстовете, особено след като силното покачване на цените тази година е съсредоточено около технологични акции като Nvidia и няма по-широко участие. Само от началото на този месец книжата на производителя на чипове се е повишила с 20% за разлика от индекса Russell 2000, който включва компании с малка капитализация, той е надолу с над 2 на сто.

Трейдърите очакват и ключови икономически данни по-късно тази седмица. Първоначалните данни за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, които се очакват в четвъртък, последвани от внимателно наблюдавания ценови индекс на разходите за лично потребление на министерството на търговията за декември.

Инвеститорите ще наблюдават резултатите на Netflix след края на търговията във вторник. Технологичните компании остават фокус по-късно тази седмица, като IBM и Tesla трябва да обявят отчетите си в сряда, а Intel се очаква да направи същото в четвъртък. Извън технологиите резултатите на American, Alaska и Southwest също трябва да бъдат обявени в четвъртък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 4,13% и 4,365%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,22% до 103,56 пункта. Еврото поевтиня до 1,085 долара, а паундът също е надолу до 1,268 долара. Спрямо йената щатските пари записват лек спад до 148,34 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена във вторник, след като Либия възобнови добива в голямо петролно находище, а производството в Северна Дакота бавно се възстанови от зимна буря.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за март поевтиняха с 51 цента до 79,55 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за март отписаха 39 цента до 74,37 долара за барел.

Американските фючърси върху златото добавиха 0,2% и завършиха на ниво от 2025,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още