IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ натежаха върху европейските борси

Технологичният сектор беше обхванат от разпродажби и отстъпи от 23-годишния си връх

20:43 | 13.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад във вторник, след като по-високата от очакванията инфлация в САЩ понижи прогнозите на трейдърите за скорошно намаляване на лихвите от Федералния резерв, предават Ройтерс и CNBC. Цените на технологичните акции намаляха спрямо над 20-годишен връх.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня със спад от 1%, след като публикувани във вторник данни показаха, че цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали повече от очакваното през януари на фона на растящите цени на жилищата и на здравните услуги.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,81% до ниво от 7512,28 пункта. Германският DAX отписа 0,92% и завърши деня на равнище от 16 880,83 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад с 0,84% до ниво от 7625,31 пункта.

Доходността по държавните облигации нарасна в цял свят, като тази по 10-годишните германски ДЦК достигна двумесечен връх, след като трейдърите пренасочиха очакванията си за първо понижаване на лихвите от Фед за юни вместо май.

Индексът на волатилността Euro STOXX volatility достигна близо едномесечен връх по-рано по време на сесията.

Технологичният сектор в Европа беше обхванат от разпродажби, като се понижи с 2,7% спрямо 23-годишния връх, който достигна предходната сесия.

Книжата на производителите на чипове ASML, BE Semiconductor и Infineon поевтиняха с между 3% и 5%, след като конкурентът Siltronic съобщи, че очаква печалбата му преди лихви и данъци (EBIT) да намалее значително през 2024 г.

Чувствителният към лихвите сектор на недвижимите имоти отбеляза спад от 2,5% и достигна най-ниското си ниво от 1 декември.

Европейските борси достигнаха почти 20-годишен връх в предходната сесия, стимулирани от силния ръст на Wall Street благодарение на оптимизма около изкуствения интелект и „гълъбови“ изказвания на ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В момента трейдърите оценяват на около 60% вероятността централната банка да понижи лихвите още през април.

На корпоративния фронт книжата на френския производител на гуми Michelin поскъпнаха с 6,9% и тя оглави STOXX 600, след като компанията отчете рекордна годишна печалба и обяви нов план за обратно изкупуване на акции.

Цената на акциите на най-големия туристически оператор в Европа TUI приключи деня без изменение след ръста по-рано през деня на фона на силния отчет.

Книжата на германския оръжеен производител Rheinmetall поскъпнаха с 4,6%, след като трейдър и анализатор обърнаха внимание на призивите за по-високи разходи за отбрана.

Цената на акциите на Thyssenkrupp Nucera нарасна с 4,7%, след като компанията обяви рекордни тримесечни продажби благодарение на търсенето на технологията ѝ за производство на водород чрез електролиза на водата.

Очаква се печалбите на компаниите от Stoxx 600 през четвъртото тримесечие да намалеят с 5,5% спрямо миналата година, сочат данни на LSEG. 53 на сто от компаниите, които са обявили печалби до момента, са надминали очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още