IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции поведоха ръстовете на европейските борси

Данните за инфлацията във Великобритания засилиха оптимизма на инвеститорите

20:28 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в сряда с ръстове, докато инвеститорите анализираха новата порция корпоративни отчети и данните за инфлацията както в САЩ, така и в Обединеното кралство, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,5%, като акциите на технологичните компании поведоха ръстовете, а повечето сектори също бяха на зелено. Цените на книжата на компаниите в областта на минното дело се отклониха от възходящата тенденция със спад от 0,5%.

Акциите на ABN Amro поскъпнаха с повече от 6%, след като холандската банка надхвърли очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие.

Нетната ѝ печалба е нараснала с 54% на годишна база до 545 млн. евро, надхвърляйки значително консенсусната прогноза на компанията за 422 млн. евро.

Отделно цената на акциите на Thyssenkrupp записа спад от 10%, след като германският индустриален гигант разочарова инвеститорите с представянето си в края на 2023 г.

За въпросното тримесечие, което приключи в края на декември, Thyssenkrupp отчете нетна загуба от 314 млн. евро, основно дължаща се на обезценка от около 200 млн. евро, свързана с по-високите капиталови разходи, главно в стоманодобивния сектор.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Лондонският бенчмарк FTSE 100 записа ръст от 0,75% до ниво от 7568,4 пункта. Германският DAX напредна с 0,38% и завърши деня на равнище от 16 945,48 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,68% до 7677,35 пункта.

Данните за инфлацията в Обединеното кралство показаха, че ръстът на цените е останал стабилен на 4% на годишна база през януари.

Оценката на индекса на потребителските цени беше публикувана ден преди данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие в четвъртък, които вероятно ще потвърдят, че страната е изпаднала в техническа рецесия.

Инвеститорите анализираха и предварителните резултати за ръста на БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2023 г., който е останал стабилен в сравнение с предходното тримесечие, а броят на заетите лица се е увеличил с 0,3% .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още