IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет причини, заради които изненадващото рали на японските акции ще продължи

Японската икономика сега изглежда по-здрава, оценките на глобални компании са занижени, а дивидентите и обратните изкупувания набират скорост

12:02 | 24.02.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Инвестирането в японски акции отдавна се смяташе за мъртви пари - до последната година. Основният японски борсов индекс, Nikkei 225, скочи до нови върхове през изминалата седмица, след като се повиши с 28% през 2023 г.

Въпросът, пред който са изправени инвеститорите, е дали това изненадващо рали ще продължи, или ще се окаже поредната фалшива зора за пазар, който разочарова инвеститорите от десетилетия, пише Morningstar.

Засега анализаторите казват, че признаците това да се случи са обещаващи. Японската икономика сега изглежда по-здрава, оценките на глобални компании са занижени, а дивидентите и обратните изкупувания набират скорост.

Инвеститорите са губили много при предишни фалшиви възходи на японския пазар. Индексът Nikkei 225 все още е под рекорда за всички времена от 38 915,87 пункта, поставен през декември 1989 г.

Анализатори обаче казват, че този път ситуацията е различна, защото се провеждат реформи, фокусирани върху изграждането на по-стабилна капиталова култура, преодоляване на дефлацията, конкурентна валута и промяна в обществото като цяло. Всичко това на фона на оценки, които са сред най-евтините в развития свят.

Nikko Asset Management прогнозира, че Tokyo Price Index или Topix ще възвърне 10,9% в йени и 16,7% в щатски долари тази година. Според компанията икономиките на САЩ и Европа ще се забавят заради намаляването на лихвените проценти, което ще ги разграничи от икономиката на Япония.

Джеймс Розенвалд, основател на Dalton Investments и съветник на листнатия в Лондон Nippon Active Value Fund, прогнозира, че през следващите три до пет години Nikkei ще надмине рекордния си връх и ще скочи до 50 000 пункта.

Медията обобщава 10 двигателя на японския фондов пазар.

Достоен растеж

Въпреки всички предизвикателства заради застаряващото население, икономиката на Япония продължава да се развива. Nikko Asset Management смята, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,2% през 2023 г. и че ще се разшири с още 1,1% тази година. Това е съизмеримо с прогнозите за САЩ – растеж от 2,3% през 2023 г. и 1,5% тази година. За еврозоната прогнозите са за 0,5% растеж за миналата и за тази година, а за Китай – съответно, 5,2% и 4,8%.

Приходите на компаниите също растат. Според анализаторите от Yardeni Research ръстът на приходите в Япония достига 17% през 2023 г., като ще се забави до 2,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Една от причините за това забавяне е увеличението на цените. Общата инфлация достигна 3,3% в Япония през октомври, което е сериозна промяна. Надеждата е, че дефлацията е в огледалото за обратно виждане.

Ръст на печалбите

Маржът на печалбата преди данъци се увеличава през 2023 г. до рекордно високо ниво от малко под 7% спрямо под 1% през декември 1989 г., когато Nikkei достигна 38 916.

Анализаторите от Yardeni очакват среден ръст на печалбите в Япония от 3,7% за 2023 г., 11,5% за 2024 г. и 7,2% за 2025 г.

Последна актуализация: 11:33 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още