IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония понижава допълнително данъците, за да стимулира ръста на заплатите

Пакетът обхваща вече големи компании, които повишават заплатите със 7% или повече, както и данъчни намаления и изплащане на пари в брой за някои домакинства

10:20 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Япония (ЛДП) ще предложи повече данъчни стимули на компании, които отчитат големи увеличения на заплатите, потенциално спомагайки за увеличаване на шансовете на островната страна да постигне благоприятния цикъл на повишаване на заплатите и инфлацията, необходим на централната банка, за да намали стимулите, пише Bloomberg.

Панелът за данъчна реформа на ЛДП одобри план за реформа за следващата фискална година, който разширява данъчните стимули за големи компании, които повишават заплатите със 7% или повече, определяйки до 35% от стойността на тези увеличения, които могат да бъдат приспаднати от корпоративните данъци, ако фирмите също така отговарят на условията, свързани с обучение и подкрепа за отглеждане на деца.

Компаниите, които прилагат по-скромни увеличения на заплатите, ще получат по-малки данъчни облекчения.

Ефектите от новите данъчни стимули, които трябва да подкрепят устойчивия растеж на заплатите, е основна грижа за Японската централна банка (ЯЦБ). Гуверньорът на ведомството Казуо Уеда наскоро подчерта значението на растежа, обяснявайки на премиера Фумио Кишида, че следи силата на общото търсене и това дали са налице увеличения на заплатите и как ще подкрепи това цените – една от предпоставките за нормализиране на паричната политика.

Кишида се застъпва за големи увеличения на заплатите чрез различни средства, включително провеждането на срещи с ръководителите на най-голямото бизнес лоби в страната и федерацията на профсъюзите. Обещаваната подкрепа за премиера междувременно продължава да намалява на фона на последния корупционен скандал, довел до смяната на няколко члена на кабинета на Кишида.

Тази година Япония отчете най-голямото увеличение на заплатите от близо три десетилетия, но скоковете на цените изпреварват тези ръстове. Упоритата инфлация ерозира апетитите на потребителите, намалява частните разходи и възпрепятства цялостното икономическо възстановяване на страната.

Данъчният план за следващата фискална година включва 40 хил. йени намаления на данъка върху доходите за домакинства с годишни доходи под 20 млн. йени (137 380 долара). Той също така предвижда раздаване на 100 хил. йени в брой на домакинства с ниски доходи.

Докато публичните финанси на Япония търпят допълнително натоварване на фона на рекордния държавен дълг, Кишида се стреми да увеличи разходите за отбрана. Министърът на финансите Шуничи Сузуки заяви по темата, че очаква да осигури допълнителен  1 трлн. йени или повече чрез увеличаване на излишъка в общата сметка и други средства за покриване на разходите за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още