IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер Кишида назначи пет жени в кабинета си, изравнявайки се с предишен рекорд

През 2014 г. тогавашният министър-председател Шиндзо Абе назначи пет жени в кабинета си, което предизвика скок в одобрението на избирателите

12:12 | 14.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пет жени присъстват в състава на новия кабинет на министър-председателя на Япония Фумио Кишида, което изравнява предишно историческо постижение. Този рекорд обаче може да не сигнализира за пробив в равенството между половете в страна, която изостава в налагането на жените на ръководни позиции в повечето икономически и социални сфери, пише Bloomberg.

Най-известното име сред намерилите място в кабинета на Кишида е Йоко Камикава, бивш министър на правосъдието, която стана първата жена външен министър на страната за последните близо две десетилетия. 70-годишната Камикава е възпитаник на Училището за управление „Джон Ф. Кенеди“ към Харвардския университет.

„Това е огромна стъпка напред“ за страна, която изостава в назначаването на жени на корпоративни ръководни позиции, каза американският посланик в Япония Рам Емануел относно назначенията в телефонно интервю. Той приветства избора на Камикава за външен министър, описвайки я като „много способна“. 

Новият състав

Докато министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи запазва мястото си в кабинета, другите три жени бяха назначени на сравнително по-ниски позиции, отговарящи за политиката за децата, възстановяването след бедствия и регионалното икономическо съживяване.

Кишида задържа мъжете на постовете министър на финансите и министър на търговията в съответствие с модела на изключване на жените от най-важните позиции, които отварят пътя към премиерското място.

Япония никога не е имала жена министър на финансите, като последната жена главен секретар на кабинета напуска поста преди повече от 30 години. 

Ограниченият напредък отчасти отразява цялостния недостиг на жени в дълго управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида - само 8% от законодателите в мощната Долна камара на законодателния орган са жени, дори по-малко от средно 10% при всички партии.

Камикава каза пред журналисти в четвъртък, че разликата между половете в Япония е „огромен проблем“.

Япония спадна до 125-то място от 146 страни в доклада на Световния икономически форум за равенството между половете тази година. Тя беше класирана на 138-ма позиция по отношение на политическото овластяване на жените, като тук островната държава е изпреварвана дори от консервативни страни като Кувейт и Саудитска Арабия.

В кабинета „броят на жените понякога се увеличава и след това намалява“, тъй като фокусът се пренасочва към други въпроси, коментира Миеко Накабаяши, бивш депутат, сега професор по политически науки в университета „Васеда“ в Токио. „В японската политика, особено в Долната камара, основният брой жени е твърде малък“, добавя тя.

Японските министри се избират предимно измежду депутатите от Долната камара.

Въпреки че назначаването на жени помогна на последователните японски правителства да изчистят имиджа си и да укрепят обществената подкрепа, ефектът понякога се оказва краткотраен.

През 2014 г. тогавашният министър-председател Шиндзо Абе назначи пет жени в кабинета си, което предизвика скок в одобрението на избирателите. Около шест седмици по-късно две от тях подадоха оставка в един и същ ден, като едната беше обвинена, че е нарушила разпоредбите, като е раздала евтини хартиени ветрила на избирателите. През октомври 2018 г. Абе назначи кабинет само с една жена сред 19-те му членове.

Жените с власт са притиснати от по-високи стандарти спрямо мъжете по света и ефектът е особено силно изразен в Япония, изтъква Мари Миура, професор по политически науки в токийския университет „София“.

„Жените са прекалено внимателно разглеждани“, посочва тя, добавяйки: „Ако жените направят малка грешка, следва мощна атака. Ако мъжете направят същото, разбира се, те ще бъдат критикувани, но мисля, че степента на критика ще бъде много по-силна при жените“.

Руи Мацукава, бивш дипломат и заместник-министър на отбраната на Япония, вероятно щеше да бъде кандидат за кабинета тази година, ако не беше бурята от критики за снимките, които тя публикува в социалните платформи по време на пътуване на ЛДП в Париж през юли.

Юко Обучи, другата жена бивш министър, която подаде оставка през 2014 г., беше обвинена в много по-сериозни нарушения. Кишида назначи в сряда Обучи на партиен пост, отговарящ за предизборните кампании, като каза, че иска тя да покаже талант и да помогне на партията да постигне целта си жените да заемат 30% от нейните парламентарни места.

В списъка с жени, назначени в новия кабинет на Кишида, влизат още Ханако Джими, бивш лекар, която стана министър на регионалното съживяване. Аюко Като, бивш консултант по управление и дъщеря на известен политик, поема поста, отговарящ за политиката за децата.

Шинако Цучия, експерт по готвене и аранжиране на цветя, преди да се насочи към политиката, беше назначена за министър на реконструкцията.

„Има много талантливи жени законодатели с богат опит“, изтъква Кишида пред журналисти в сряда. Той добави, че иска новите министри „да се възползват максимално от своята чувствителност и съпричастност като жени в работата си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още