IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общоевропейският борсов индекс Stoxx 600 продължава възхода си

Акциите на автомобилните компании в Европа поскъпнаха с 1%, докато тези на технологичните компании поевтиняха с 0,3%

20:10 | 23.02.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с повишения на основните индекси в петък, удължавайки положителната инерция, след като общоевропейският бенчмарк достигна рекордно високо ниво в четвъртък, съобщи CNBC.

След бавното начало на седмицата регионалният индекс Stoxx 600 се повиши през последните две сесии благодарение на комбинация от данни и корпоративни отчети, като в петък нарасна с 0,4%. Акциите на автомобилните компании поскъпнаха с 1%, докато тези на технологичните компании поевтиняха с 0,33%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Отчетът на британската банка Standard Chartered показа 18% увеличение на печалбата преди данъци, което доведе до ръст на цената на акциите с 9,8%, след което ръстът бе ограничен. В същото време акциите на германската застрахователна група Allianz поевтиняха с 3,2%, след като оперативната печалба за четвъртото тримесечие на подразделението за недвижими имоти се оказа под очакванията.

Потребителското доверие в Обединеното кралство се понижава през февруари, сочат нови данни от проучване на GfK, публикувано в петък, което показва, че по-високата инфлация продължава да попарва надеждите за икономически подем.

Акциите на фондовия пазар в САЩ също достигат рекордни нива, като в петък широкият борсов индекс S&P 500 премина над 5100 пункта за пръв път.

В Азиатско-Тихоокеанския регион пазарите затвориха предимно с повишения, като акциите в Китай поскъпнаха за девета поредна сесия, след като бяха публикувани нови данни за цените на имотите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още