IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад при големите технологични компании тласна Dow Jones надолу с над 400 пункта

Книжата на Apple поевтиняха с почти 3% след данни за намаляващи продажби на iPhone в Китай

23:47 | 05.03.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Щатските индекси отбелязаха спад за втора поредна сесия, след като големи понижения при водещи технологични компании като Apple повлякоха по-широкия пазар още надолу спрямо достигнатите неотдавна рекордни върхове, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,65% и завърши деня на ниво от 15 939,59 пункта, след като технологичните акции понесоха основната тежест от спада на пазара. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е надолу с 404,64 пункта до ниво от 38 585,19 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 1,02% до равнище от 5078,65 пункта.

Книжата на Apple поевтиняха с почти 3% след данните на Counterpoint Research за спад на продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 г.

Редица други технологични компании с голяма капитализация, включително Netflix и Microsoft, отписаха над 2%, а цената на акциите на Tesla се понижи с повече от 3%. Секторът на информационните технологии в S&P 500 поведе широкия измерител надолу със загуба от над 2%.

Извън технологичните компании с голяма пазарна капитализация цената на акциите на GitLab се срина с 21%, след като софтуерната компания обяви слаба прогноза за цялата година. Книжата на Intel и Salesforce се представиха най-слабо в Dow, като всяка от компаниите отбеляза спад от над 5%.

Цената на акциите на Target и Beyond Tech се повиши с 12%, след като отчетите им за празничното тримесечие надминаха очакванията на Wall Street. Книжата на AeroVironment поскъпнаха с почти 28% след по-добър от очакванията тримесечен доклад и прогнози от компанията в сферата на отбраната.

Движенията във вторник се случват в момент, когато инвеститорите остават под влиянието на силния ръст на пазара през последно време до исторически върхове, подхранен от оптимизма около изксутвения интелект. Въпреки спадовете през последвите две сесии трите основни индекса отбелязват стабилен ръст от началото на годината.

Биткойнът стана поредният актив, който достигна рекорд, като отбеляза исторически връх във вторник. Но цифровата валута бързо се озова в зоната на спада, след като премина връхната точка за първи път от две години насам.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,139% и 4,279%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбелязва лек спад до 103,77 пункта. Еврото и паундът поскъпват минимално до съответно 1,086 и 1,27 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 149,99 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намаля за втори пореден ден във вторник, след като Китай обеща да подкрепи икономическия растеж, а съкращенията на добива от ОПЕК+ не повишиха цените.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка през май отписаха 57 цента до 82,83 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през април са надолу със 72 цента до 78,02 долара за барел.

Американските фючърси върху златото преминаха прага от 2100 долара за трайунция на фона на нарастващите очаквания за понижаване на лихвите в САЩ през юни и търсенето на актива-убежище заради конфликта в Близкия изток. Дневният ръст на фючърсите беше 0,8% до 2132 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още