IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street набира инерция на фона на коментарите на гуверньора на Фед

Трите бенчмарка се върнаха на зелено след две поредни губещи сесии

23:43 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street завършиха с ръстове сесията в сряда, възстановявайки се от скорошните си понижения, докато инвеститорите анализираха коментарите на гуверньора на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,51% към стойността си до 5104,76 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,58% до 16 031,54 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial напредна с 0,2%, тласнат надолу от акциите на Disney, които поевтиняха с 2%.

Инвеститорите се опитаха да подкрепят ралито на пазара, след като трите бенчмарка изпратиха две поредни губещи сесии. Но ръстовете им бяха ограничени, след като цената на акциите на Apple отново се понижи и опасенията на инвеститорите около проблемната регионална банка New York Community Bancorp (NYCB) се засилиха.

Отделно от това книжата на Nvidia поскъпнаха с повече от 3%, а тези на Alphabet и Tesla регистрираха спадове в цената си през сесията.

Акциите на NYCB прибавиха 7,5% към цената си, след като се сринаха с над 40% по-рано през сесията и търговията им беше спирана на няколко пъти през деня.

Търговците оцениха изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който в сряда заяви, че централната банка вероятно ще намали лихвените проценти тази година, но още не е готова да го направи.

„Но перспективите пред икономиката са несигурни и продължаващият напредък към целта ни за инфлация от 2% не е гарантиран“, казва Пауъл и отново отбелязва както риска от намаляване на лихвите твърде скоро и позволяване на инфлацията отново да се ускори, така и този от запазване на твърде затегната парична политика за твърде дълго време и засягане на продължаващия икономически растеж, който от две години поддържа безработицата под 4%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,108% и 4,243%.

Междувременно на пазара на петрол фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпнаха с 83 цента, или 1,01%, до 82,87 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 93 цента , или 1,19%, до 79,08 долара за барел.

На валутните пазари еврото поскъпна до 1,089 долара.

Цената на златото се повиши с 0,59% до 2154,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още