IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ потвърждава регистрацията на акциите на "Бианор Холдинг" на основен пазар

Книжата стават част от индекса BGBX40 от 18 март

07:56 | 13.03.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Българската фондова борса (БФБ) прекратява наблюдението и потвърждава регистрацията на акциите на „Бианор Холдинг“ АД на основен пазар, сегмент „Стандарт“, съобщават от борсата.

Акцията беше поставена под наблюдение през септември 2023 г., когато се прехвърли за търговия от алтернативен на основен пазар. Срокът за наблюдение беше предвиден да е 6 месеца и той изтича сега, през март.

Според БФБ-София акциите на компанията отговарят на критериите за търговия на основен пазар, сегмент „Стандарт“. Считано от 18 март дружеството влиза и в индекса на 40-те най-ликвидни акции на БФБ BGBX40.

Компанията се развива динамично в последната година. Пред 2023 г. тя започна серия от придобивания на по-малки ИТ фирми, заради което проведе едно увеличение на капитала за 8 млн. лева и отделно увеличи капитала си със собствени средства от неразпределената печалба.

В момента тече нова процедура по увеличение на капитала, като правата в тази връзка започват да се търгуват на БФБ-София от 19 март. Крайният срок за търговия на правата на борсата е 28 март. Срокът за прехвърлянето на правата е 2 април, а на 4 април ще се състои аукционът за непродадените права. До 10 април ще могат да се записват акции от увеличението на капитала на дружеството.

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно към 14 март. Последната дата за сключване на сделки с акции на компанията на борсата, в резултат на които приобретателят има право да участва в увеличението на капитала, беше 12 март, т.е. вчера.

Компанията ще предложи до 5 482 813 нови, обикновени, поименни, безналични акции, с право на един глас в общото събрание, всяка една с номинална стойност в размер на 1 лев и емисионна стойност 3,7 лева.

Предлагането ще се счита за успешно при записани и платени най-малко 360 хил. акции.

Инвестиционен посредник, който обслужва увеличаването на капитала на „Бианор Холдинг“, е „София Интернешънъл Секюритиз“ АД.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с над 35%, а пазарната капитализация достига почти 30 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още