IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствената инфлация в САЩ тласка пазарите на червено*

Петролът продължава да поскъпва заради опасенията около предлагането и намаляващите запаси в САЩ

16:42 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Щатските пазари започват сесията в четвъртък на червено, след като по-високата от очакваното инфлация при цените на производител оказа натиск върху акциите и доходността по облигациите. В същото време акциите на пазарния лидер Nvidia продължиха да поевтиняват, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 104,45 пункта, или 0,27%, до 38 938,97 пункта.

Основният показател S&P 500 е надолу с 18,68 пункта, или 0,36%, до 5146,63 пункта.

Технологичният Nasdaq отписва 44,73 пункта, или 0,28%, до 16 133,03 пункта.

Индексът на производствените цени за февруари се е повишил с 0,6% миналия месец. Така нареченият основен PPI, който изключва променливите категории на храните и енергоизточниците, напредва с 0,3% спрямо предходния месец. За сравнение, очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones, бяха за ръст на общата инфлация от 0,3% през февруари, а за основната – 0,2%.

„Въпросите сега са дали трейдърите ще преосмислят колко скоро Фед ще понижи основните лихви и дали това ще забави значително възхода на фондовия пазар?“, коментира Крис Ларкин, управляващ директор на търговията и инвестициите в E-Trade на Morgan Stanley. „Засега пазарът пренебрегва опасенията за упорита инфлация и внимателен Фед“, посочва той.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава с 8 базисни пункта, а по двегодишните ДЦК – с 2,3 базисни пункта.

Инвеститорите купуват акциите на големите технологични компании като Apple и Microsoft в ранната търговия. Книжата на платформата за търговия Robinhood скочиха със 7%, след като компанията отчете ръст от 16% на активите под управление през февруари спрямо предишния месец. Компанията за чипове Nvidia обаче отписва 3% от цената на акциите си.

На пазара на суровини петролът продължава да поскъпва след изненадващия спад в запасите от суров петрол на САЩ, показващи засилващо се търсене. Пазарът отразява обаче и възможните прекъсвания в доставките заради украинските атаки с дронове върху руски рафинерии.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1,07 долара, или 1,27%, до 85,10 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI - с 1,31 долара, или 1,64%, до 81,03 долара за барел.

Цените на златото се понижават, като фючърсите спадат с 14,35 долара, или 0,66%, до 2166,45 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още