IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата йена хвърли сянка върху голяма част от борсите в Азия

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията в Австралия, която остава стабилна за трети пореден месец през февруари

11:45 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с понижения въпреки оптимистичните икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,9 на сто до 40 762,73 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,66% до 2799,28 пункта.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite записа спад от 1,26% до 2993,14 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 2,4 на сто до 9222,47 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 1,36% до 16 392,84 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха данните за печалбите на компаниите от индустриалния сектор в Китай. Промишлената печалба е нараснала с 10,2% през януари-февруари спрямо година по-рано, става ясно от данни, публикувани от Националното статистическо бюро. Това е подкрепено от ниската база за сравнение и е предхождано от двуцифрения ръст през четири от последните пет месеца на 2023 г. За цялата минала година печалбата обаче спада с 2,3% поради дълбоките понижения през първите седем месеца.

В Южна Корея измерителят Kospi изтри 0,07% от стойността си, смъквайки се до равнище от 2755,11 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна с 0,51% до 7819,6 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 март. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 март.

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията в Австралия, която остава стабилна за трети пореден месец през февруари, подкрепяйки решението на централната банка на страната да запази лихвените проценти непроменени на 12-годишен връх миналата седмица. Индексът на потребителските цени се повиши с 3,4% спрямо февруари 2023 г., изоставайки леко от прогнозите на икономистите за ръст от 3,5%, като резултатът съответства на показанията от януари и декември показват данни на австралийското статистическо бюро.

В Япония йената се срина спрямо долара, достигайки най-ниското си ниво от 34 години. Финансовият министър Шуничи Сузуки засили предупрежденията си в сряда, заявявайки, че правителството „няма да изключи никакви стъпки срещу прекомерни движения“ на йената.

Валутата поевтиня до 151,94 йени за долар в сутрешната търговия, като инвеститорите се противопоставиха на двудневните опити на японското правителство да забави по-нататъшния спад.

При индивидуалните акции книжата на Foxconn поскъпнаха с 5,6%, след като производителят на електромобилни технологии Indigo Technologies обяви, че си е осигурила стратегическа инвестиция от тайванския производител на iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още