IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия остава стабилна за трети пореден месец през февруари

Като се изключат нестабилните позиции, годишният инфлационен темп се охлажда до 3,9% от 4,1 на сто през януари

10:05 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Австралия остава стабилна за трети пореден месец през февруари, подкрепяйки решението на централната банка на страната да запази лихвените проценти непроменени на 12-годишен връх миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се повиши с 3,4% спрямо февруари 2023 г., изоставайки леко от прогнозите на икономистите за ръст от 3,5%, като резултатът съответства на показанията от януари и декември показват данни на австралийското статистическо бюро.

Като се изключат нестабилните позиции, годишният инфлационен темп се охлажда до 3,9% от 4,1 на сто през януари, което обаче остава над целта на централната банка от 2-3%.

Данните следват решението на регулатора относно лихвите на заседанието от 19 март, когато остави разходите по заеми на ниво от 4,35%, отказвайки се от допълнително затягане. Гуверньорът на централната банка Мишел Бълок счита, че съвкупното търсене остават над потенциала за предлагане на икономиката, въпреки че наскоро тя сигнализира за повишена увереност, че паричната политика работи успешно за охлаждането на инфлацията до целта с хоризонт до 2025 г.

Очаква се на 24 април да бъдат публикувани и ключовите данни за потребителските цени, които ще бъдат включени в икономическата прогноза на централната банка преди следващото ѝ заседание на 6-7 май.

Инфлацията в Австралия се ускорява с по-бавен темп от прогнозите. Графика: Bloomberg Инфлацията в Австралия се ускорява с по-бавен темп от прогнозите. Графика: Bloomberg

Икономистите прогнозират, че регулаторът ще започне цикъл на облекчаване през третото тримесечие, а паричните пазари залагат на намаляване на лихвените проценти още през август.

„Наемите са се увеличили със 7,6% за годината спрямо 7,4% през януари, отразявайки стегнатия пазар на жилища под наем и ниските нива на незаетост в цялата страна“, изтъква статистическата служба. „Цените на новите жилища са се повишили с 4,9% през годината, като строителите преминават през по-високи разходи за труд и материали. Годишното увеличение на цените на новите жилища е около 5% през последните шест месеца“, се добавя в доклада.

Настоящите прогнози на централната банка показват, че индексът на потребителските цени (CPI) ще се върне към целта едва през декември 2025 г.

По-рано тази седмица финансовият министър на Австралия Джим Чалмърс каза, че инфлацията се забавя въпреки известната волатилност.

„Вече е ясно, че посоката на движение на инфлацията е добре дошла и окуражаваща“, изтъква Чалмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още