IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори биха задържали оптимизма на Хонконгската борса?

Ако китайската икономика покаже по-добри данни, приливът на чуждестранни инвестиции ще продължи по-дълготрайно, каза Даниел Дончев, "Експат Асет Мениджмънт"

13:20 | 07.05.24 г.

Ако притоците на капитали продължат, това ще позволи на пазарите в Хонконг да възвърнат известна позиция. Песимизмът към борсата през последните години беше малко повече от това, което диктуваха фундаментите, и това спомага сегашния ръст. Това коментира Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарът в Хонконг навлезе в бича територия през последните седмици, като китайските инвестиции и глобалните фондове бяха привлечени от евтините оценки, подкрепящата политическа позиция на Пекин и обвързването на валутата на града към долара. Индексът Hang Seng се срина с почти 40% през предходните четири години, а ръстът от края на януари е близо 23%.

„Най-голям ръст се наблюдава в технологичния сектор, финансите и потребителските стоки от първа необходимост, които имат и най-високо тегло в индекса. Оптимизмът вероятно ще засегне и борсите в Шанхай и Шънджън, но на по-слабо ниво“, каза Дончев.

По думите му някои фундаменти са се подобрили - печалбите на компаниите отбелязаха дъно и започнаха да нарастват, а Пекин забрани продажбите на някои къси позиции и увеличи паричното предлагане.

"За да видим завръщане в по-дългосрочен план трябва да има потвърждение от фундамента на пазара като състоянието на китайската икономика и подобрение на печалбите на компаниите. От това ще зависи колко дългосрочно ще се задържат инвеститорите. Пазарът е много евтин, което дава добър буфер... За момента смятам, че е по-краткосрочно завръщането, но ако китайската икономика покаже по-добри данни от това в момента и печалбите започнат да нарастват значително, приливът на чуждестранни инвестиции ще продължи малко по-дълготрайно", прогнозира експертът.

Трудно е да се оцени обемът на чуждестранните инвестиции, но част от тях идват от други пазари в Азия. Японските пазари отбелязаха сериозен ръст и част от инвеститорите реализират печалби там и се насочват към по-евтините акции в Хонконг, допълни гостът.

Инвеститорите са притеснени от дългосрочните геополитически проблеми между САЩ и Китай, но тези притеснения са успокоени в краткосрочен план. На фона на изборите в САЩ няма сериозни очаквания за голяма активност в американската външна политика - това дава оптимизъм, че няма да има ескалация между двете страни поне до изборите, коментира Дончев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още