IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Въпрос на време е цената на кафето в България да се повиши

Димитър Георгиев очаква поскъпване с двуцифрен процент за година, в оптимистичния случай – с 10-15%

16:36 | 08.05.24 г. 6
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Скокът в цената на кафето по света несъмнено ще достигне и до крайните потребители. Това каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев пред Bulgaria ON AIR. Въпрос на много малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, защото видяхме невероятно силен ръст, особено през април, както при по-евтиния сорт робуста, така и при арабика, каза той. 

Георгиев обясни повишената цена на сорта робуста с рекордните жеги във Виетнам, довели до спад на производството и износа на кафе. Анализаторът припомни, че Виетнам е най-големият производител на робуста в света.  

Има значителен дефицит на кафе – както на робуста, така и на арабика, каза още той.

„Този дефицит може да бъде компенсиран с повишаване на цената - нещо, което видяхме. Кафето поскъпна с 200% от началото на годината“, каза Георгиев.

Той отбеляза, че  България не е голям консуматор на кафе – у нас се консумират около 2 млрд. чаши на година.

Според него поскъпването на кафето за крайните потребители няма да е толкова голямо, колкото на първичната суровина, защото винаги има запаси, като същевременно потреблението намалява заради по-високата цена. Той обаче очаква поскъпване с двуцифрен процент за година, в оптимистичния случай – с 10-15%.

Анализаторът отчете, че потребителите в България все повече консумират сорт арабика, който е по-скъп и с по-високо качество.

През последните години „с рязкото и трайно забогатяване на населението“ се наблюдава ясна тенденция на изместване от евтини разтворими кафета и сорт робуста към по-висок клас, каза Георгиев.  

Цената при арабиката достига двегодишен връх, но там поскъпването е по-малко, отколкото при робустата, защото Бразилия, въпреки климатичните проблеми, успява да навакса с производството, обясни Георгиев.

Той отбеляза, че при какаото ситуацията е близка до тази с кафето – невиждани ръстове на цената, особено през април. Там също има 200% ръст в рамките на няколко месеца заради климатичните проблеми.

В България се консумират средно около 1,5 кг какао на човек годишно, каза той.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
jahava7720
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00". цвък. Слабо. 1 цент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко съединителчето с многото акаунти (мави, тиквеник007, сКъсаната_ушанка, муле2 и пр) ... нещо мамин си се преработил тия дни из механите . стичат ти се разни белезникави неща от устенцата , гълтай повече , че глей как зацикляш . оная гнъс митрофанова ви е спрела пелмените и квасът ли ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00". Викай куххия на помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00". цвък. Слабо. Само 1 цент. Давай повече, че ще останещ гладен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
кафето и какаото все още е нищо ... с него и без него все тая ... чакай да видиш какво ще се случи като започнат да се губят реколти от боб , череши , царевица ... следете цената на хубавите домати , не че бобецът е ефффтин също вече ... :))) ... лека-полека , в рамките на петилетка , цялото отрицателско и антизатоплистко войнство ще се лиши от доста храни поради невъзможност да си ги позволи ... колко стана сьомгата , само питам , не че чекам антизатоплист да ми каже , щото не си я купува ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още