IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley отчете трети пореден тримесечен спад на печалбата

Приходите от инвестиционното банкиране, включително таксите от сливания и придобивания, се свиват с 55%

17:36 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централата на Morgan Stanley в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg L.P.
Централата на Morgan Stanley в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg L.P.

Сушата при сключването на нови сделки оказва влияние върху финансовите резултати на американската инвестиционна банка Morgan Stanley през третото тримесечие, като печалбата на кредитора се сви с 29% на годишна база, съобщава Wall Street Journal.

Банката регистрира печалба от 2,63 млрд. долара, или 1,47 долара на акция. Анализаторите очакваха 1,52 долара на акция, според анкета на FactSet. Приходите на Morgan Stanley  се понижават с 12 на сто до около 13 млрд. долара, като и те изостават от прогнозите за 13,3 млрд. долара.

Това е трети пореден тримесечен спад на печалбата на финансовата компания спрямо предходната година.

Приходите от инвестиционното банкиране, включително таксите от сливания и придобивания, се свиват с 55%. Рязко покачващите се лихвени проценти и слабият фондов пазар накараха корпоративните ръководители да замразят плановете си за сключване на сделки или за листване на своите компании.

Главният финансов директор Шарън Йешая посочва, че въпреки изключително несигурната макросреда, „компаниите са готови и имат желание да действат, тъй като имат опортюнистични прозорци на пазара“.

Сериозната пазарна волатилност обаче осигури малък положителен тласък на трейдърите в Morgan Stanley, които се фокусират върху акциите и облигациите. Приходите на банката от търговия нараства едва с 3%.

Възвръщаемостта на капитала на банката, мярка за това колко ефективно използва парите на акционерите, достига ниво от 14,6% спрямо 19,6% година по-рано.

Приходите на Morgan Stanley от управление на богатството възлизат на 6,1 млрд. долара, което е с 3% повече от същия период на 2021 г. Този бизнес представлява 47% от общите приходи на компанията.

Мечият пазар на акции забави бизнеса на Morgan Stanley за търговия на дребно. Броят на клиентите от този сектор достигат 7,8 милиона в края на септември – без промяна спрямо второто тримесечие. Но средният дневен брой сделки на дребно, които компанията отчита, е около 805 000, което е спад от 9% спрямо второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още