IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът записва изненадващо възстановяване въпреки данните за щатската инфлация

Минути преди 11 ч. българско време монетата поскъпва с 3,4% за денонощието до 19 649 долара

11:39 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дотук с конвенционалното познание.

Дългоочакваните данни за индекса на потребителските цени в САЩ се оказаха над очакванията – такова четене, което обикновено изпраща цените на по-рисковите активи упорито надолу, посочва CoinDesk.

Въпреки това биткойнът успя да се възстанови бързо в четвъртък, връщайки се на вече познатото равнище от над 19 хил. долара. Криптовалутата, която минути преди 11 ч. българско време поскъпва с 3,4% за денонощието до 19 649 долара, се търгува в тесен диапазон между 19 и 21 хил. долара през по-голямата част от последния месец. Основна причина за ограничението е именно упоритата инфлация и растящите очаквания за по-тежка рецесия. Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

„Това, което наблюдавахме днес (четвъртък – бел. ред.), бе кулминацията на продължило месец натрупване на защитни покупки и на косвена и реализирана волатилност“, коментира Джон Кампаня от криптоинвестиционния фонд CoinFund.

Той отбелязва изразения спад в еднодневните търгувани обеми на биткойна и етера от предходната нощ след публикуването на доклада за потребителските цени в САЩ и „сходната динамика“ на пазарите на акции. „ViX (индексът на CBOE за волатилност) всъщност спадна с 4,5%“, посочва той. Данните бяха горещи, но бяха очаквано горещи и това предизвика рали на облекчение, коментира още Кампаня.

Основният индекс на потребителските цени в САЩ за септември, който изключва храните и енергията, се е повишил с 6,6% на годишна база – най-високото ниво от 1982 г. насам. Общият индекс на потребителските цени се е вдигнал с 0,4% миналия месец спрямо август и с 8,2% на годишна база.

Етерът и другите водещи криптовалути последваха модела на биткойна в четвъртък и петък, отбелязвайки краткотраен спад, преди да възстановят загубите. Минути преди 11 ч. етерът поскъпва с 3,5% до 1322 долара. От своя страна рипълът прибавя към цената си 9,3%, а карданото 5,2%.

Широкият индекс CoinDesk Market Index (CMI), който проследява представянето на кошница криптовалути, отбелязва ръст от 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още