IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS надмина прогнозите благодарение на растящите лихвени проценти

Базираната в Цюрих банка отчете нетна печалба от 1,65 млрд. долара, подкрепена от 35% ръст на приходите от лихви в звеното за управление на благосъстоянието

13:19 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският банков гигант UBS Group отчете по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие и съобщи, че планира да изкупи обратно акции за над 5 млрд. долара тази година. Растящите лихвени проценти са помогнали за компенсирането на спада при таксите за търговия и приходите от трансакции в ключовия бизнес за управление на благосъстоянието.

Базираната в Цюрих банка отчете нетна печалба от 1,65 млрд. долара, подкрепена от 35% ръст на приходите от лихви в звеното за управление на благосъстоянието. Приходите от този бизнес като цяло отговориха на очакванията с паричен поток от 23,3 млрд. долара. Приходите в инвестиционната банка обаче са намалели с 24%, а разходите за компенсации са нараснали.

И макар UBS да се отличава от международните конкуренти в увереността си, че може да избегне мащабни съкращения на персонал, банката все пак трябва да се справя с ефекта от забавяне на клиентската активност и волатилните пазари.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс посочи, че инфлацията, войната в Украйна и ефектът от коронавируса в Китай са задържали инвеститорите в състояние на изчакване през тримесечието.

„Виждаме положителни новини за Китай, виждаме положителни новини и по отношение на инфлацията“, заяви Хамерс в интервю за Bloomberg Television.

Акциите на UBS поевтиняват с 3,4% по време на търговията в Цюрих минути след 12 ч. българско време. Според анализатори на Jefferies International и JPMorgan Chase & Co. резултатите са „смесени“, фокусирайки се върху разходите и приходите на инвестиционната банка.

От отчета става ясно още, че UBS увеличава дивидента за 2022 г. до 0,55 долара на акция.

Звеното за инвестиционно банкиране отчита 1,68 млрд. долара приходи през четвъртото тримесечие, докато оперативните разходи се увеличават с 3% заради по-големи разходи за възнаграждения на служители. Съотношението разходи към приходи в инвестиционната банка се е увеличило с над 24 процентни пункта. Приходите на подразделението за консултации и капиталови пазари пък отчитат спад от 52% през тримесечието, което до голяма степен е в унисон с конкурентите от Wall Street.

Макар богатите клиенти да продължават да дават средства за управление от UBS, средно те са по-малко активни при търсенето на услуги за инвестиции и търговия на фона на по-несигурната обстановка на пазарите. Приходите от ключовото звено за управление на благосъстоянието са намалели с 5% спрямо предходната година, което се дължи до известна степен на понижението на приходите от трансакции от 19% през тримесечието.

UBS иска да разшири операциите си в Близкия изток и най-вече поставя фокус върху богатите индийци, живеещи в региона. По-рано този месец банката нае група частни банкери от Credit Suisse Group в Дубай.

През последните три месеца на миналата година налице е значителен приток на средства към азиатския бизнес на банката за управление на благосъстоянието на фона на проблеми при конкурента Credit Suisse. UBS съобщи също, че очаква стимулиране на бизнеса си в Китай през втората половина на годината с продължаващото отваряне на икономиката на страната.

При управлението на активи приходите намаляват с 31% спрямо година по-рано, като таксите за управление са надолу с 25% заради цялостното представяне на пазара и някои валутни ефекти, посочват от банката. Съотношението на разходите спрямо приходите расте за подразделението с 21,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още