IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC планира да изплати 1 млрд. евро на инвеститорите 

Изплащането може да бъде под формата на обратно изкупуване на акции или извънреден дивидент

11:37 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
KBC планира да изплати 1 млрд. евро на инвеститорите 

Белгийският банково-застрахователен гигант KBC Group заяви в четвъртък, че ще може да освободи 1 млрд. евро капитал в баланса си в резултат на продажбата на почти всички свои ирландски проблемни кредити на Bank of Ireland и планира да раздаде парите на акционерите.

Компанията заяви, че изплащането ще стане или чрез обратно изкупуване на акции, или чрез извънреден дивидент, или и чрез двете, като това подлежи на одобрение от регулаторните органи на Европейската централна банка. 

„Окончателното решение на съвета на директорите ще бъде взето през първата половина на 2023 г.", заявиха от KBC Group, след като банката отчете резултатите за цялата година.

Миналия петък Bank of Ireland потвърди, че е приключила покупката на кредити за 7,8 млрд. евро и депозити за 1,8 млрд. евро от KBC Bank Ireland, тъй като белгийският кредитор напредва в плановете си да напусне Ирландия. Освободеният регулаторен капитал в размер на 1 млрд. евро е бил записан като резерв срещу заемите, за да се осигури предпазна мярка в случай на шокови загуби. 

Очаква се портфейлите, включващи ипотечни кредити за 7,6 млрд. евро, кредити за 100 млн. евро за малкия бизнес и потребителски кредити и необслужвани кредити в размер на 100 млн. евро, да бъдат прехвърлени до края на март.

В края на 2021 г. KBC Group задели и 319 млн. евро за покриване на разходите за излизане от ирландския пазар.

Сумата включва 81 млн. евро разходи за преструктуриране на персонала и 170 млн. евро разходи за обезценка на кредити. Тя включва и отписването на 53 млн. евро от натрупани данъчни облекчения - или т.нар. отсрочени данъчни активи - в резултат на загубите, натрупани по време на финансовата криза. 

През миналата година ирландското подразделение отчете нетна печалба в размер на 37 млн. евро, като печалбата от 54 млн. евро, регистрирана през второто полугодие, компенсира напълно загубата от 17 млн. евро за първите шест месеца на 2022 г.

Цялата нетна печалба на KBC Group се увеличи с 10% през миналата година до 2,86 млн. евро и компанията актуализира финансовите си прогнози за следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още