IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви стимулираха тримесечната печалба на HSBC

Акциите на кредитора в Хонконг обаче поевтиняха с 2% заради внимателните перспективи на банката

11:38 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тримесечната печалба на британската банка HSBC е скочила с 92%, след като нарастващите лихвени проценти са надули нетните приходи от лихви. Акциите на кредитора в Хонконг обаче поевтиняха с 2%, след като внимателните перспективи накараха инвеститорите да се замислят дали тласъкът, даден от лихвите, може да е достигнал върха си, съобщава Ройтерс.

Базираната в Лондон банка заяви във вторник, че възнамерява да изплати специален дивидент от 21 цента на акция, като приоритетно използване на постъпленията от продажбата на бизнеса ѝ в Канада за 10 млрд. долара, както и по-редовни изплащания и ново обратно изкупуване на акции.

Въпреки високите дивиденти поевтиняването на акциите на кредитора предполага, че инвеститорите гледат отвъд плащанията към неуспеха на банката да повиши – както някои очакваха – ключовата си цел за ефективност за достигане на възвръщаемост на капитала от поне 12% от тази година нататък.

Продажбите на активи от HSBC са се ускорили през последната година, отблъсквайки натиска от най-големия си акционер – Ping An Insurance Group, която иска от банката да отдели азиатския си бизнес, за да увеличи възвръщаемостта – ход, който HSBC отхвърля.

„С предоставянето на по-висока възвръщаемост ще имаме увеличен капацитет за разпространение и ще обмислим и специален дивидент, след като продажбата на HSBC Канада приключи“, казва главният изпълнителен директор на групата Ноел Куин в изявление.

Въпреки по-добрата печалба анализаторите отбелязват, че консервативните прогнози на HSBC за нетните приходи от лихви през следващата година предполагат, че тласъкът от нарастващите лихвени проценти може вече да е достигнал върха си.

За четвъртото тримесечие HSBC заяви, че очакваните кредитни загуби почти са се утроили до 1,4 млрд. долара и включи отписвания, свързани с експозицията към бизнес имотите във Китай, както и корпоративната експозиция във Великобритания. Сумата е над пазарните очаквания за 1,05 млрд. долара.

Куин, който ръководи програма за съкращаване на работни места през последните години, каза, че предстоят още съкращения.

„Няма да има никакво облекчаване на разходите... Сега обмисляме до 300 млн. долара допълнителни разходи за обезщетения през 2023 г.“, каза той.

Фокусираната върху Азия банка, за която Хонконг е най-големият ѝ пазар, също така заяви, че ще се върне към изплащането на тримесечни дивиденти през 2023 г. и ще изтегли обмислянето на ново изкупуване на акции за първото тримесечие на 2023 г.

Кредиторът отчете печалба преди данъци от 5,2 млрд. долара за четвъртото тримесечие спрямо 2,7 млрд. долара година по-рано и над прогнозата за 4,96 млрд. долара на анализатори в оценка, компилирана от банката.

HSBC заяви, че очакваните годишни кредитни загуби са се увеличили до 3,6 млрд. долара, което е над оценката на анализаторите за 3,2 млрд. долара, заради ускоряващата се инфлация, която налага натиск върху кредитополучателите, и продължаващите проблеми на имотния пазар в Китай.

Въпреки ръста през четвъртото тримесечие годишната печалба е спаднала до 17,5 млрд. долара от 18,9 млрд. долара през 2021 г. заради отписване за 2,4 млрд. долара, свързано с продажбата на банкирането на дребно във Франция.

В същото време HSBC заяви, че все още очаква да завърши продажбата на руския си бизнес през първото полугодие на 2023 г., поемайки загуба за 300 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още