IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Банковият сектор днес е в много по-силна позиция от 2008 г.

Председателят на ЕЦБ изрази готовността на централната банка да действа, ако е необходимо, за да запази финансовата стабилност в еврозоната

17:58 | 16.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Банковият сектор в момента е в много, много по-силна позиция от тази, в която беше през 2008 г. Това заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на пресконференция след заседанието по парична политика, на което бе взето решение за вдигане на основните лихвени проценти с 50 базисни пункта, както се очакваше.

„Банките са устойчиви, с високи капиталови коефициенти, стабилни ликвидни буфери, ограничена експозиция към институциите на САЩ в този случай и общата оценка е доста ясна – че банковият сектор в Европа е издръжлив", заяви и заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

„(Служителите на ЕЦБ) са демонстрирали в миналото, че могат също така да проявят креативност в много кратък срок, в случай че е необходимо да се отговори на това, което би било ликвидна криза, ако има такова нещо. Но не виждаме такова нещо", каза още Лагард по темата за евентуална криза с ликвидността.

Тя изрази готовността на централната банка да действа, ако е необходимо, за да запази финансовата стабилност в еврозоната.

Лагард призова правителствата на страните от еврозоната бързо да започнат да намаляват бюджетната подкрепа за домакинствата и бизнеса, за да се борят с инфлацията, тъй като цените на енергията се понижават.

Важно е бързо да започнем да свиваме тези мерки по съгласуван начин, тъй като цените на енергията се понижават, за да избегнем увеличаване на инфлационния натиск в средносрочен план, каза тя.

По отношение на инфлацията Лагард заяви: "Виждаме леко подобрение в определени области (на базисната инфлация), но честно казано, не много".

"И знаем, че независимо дали разглеждаме основната... или друг аспект на инфлацията, и по-конкретно когато разглеждаме услугите, тя все още не се насочва в посоката, която би потвърдила перспективата за инфлация, която имаме".

Лагард изрази още увереност, че увеличението от 50 базисни пункта на лихвения процент е "стабилно решение, като се има предвид основата, която трябва да бъде покрита."

 „Не намаляваме ангажимента си да се борим с инфлацията и сме решени да върнем инфлацията обратно до 2% в средносрочен план – в това не бива да има съмнения. Решителността е непокътната. Темпото, което предприемаме, ще зависи изцяло от данните", каза Лагард.

По думите ù повишаването на заплатите и падащите цени на енергията частично ще компенсират загубата на покупателна способност, която много домакинства изпитват в резултат на високата инфлация, което от своя страна ще подкрепи потребителските разходи. Тя допълни, че пазарът на труда остава силен въпреки отслабването на икономическата активност.

„Икономиката изглежда ще се възстанови през следващите тримесечия. Индустриалното производство трябва да се повиши, тъй като условията за предлагане се подобряват допълнително, доверието продължава да се възстановява и фирмите работят с големи натрупани поръчки“, каза още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
демек, банките са много стабилниа ние сме в готовност да започнем да ги спасяваме, като тръгнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още