IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са ефектите върху икономиката след банковия срив в САЩ и Европа?

SVB показа, че фондовете за частен капитал вече са системно важни, посочва Росен Иванов

18:28 | 22.03.23 г.

Политиката на централните банки за увеличение на лихвите ще продължи, но намирането на баланс между борбата с инфлацията и успокояване на напрежението на пазарите стана по-сложно след срива на Silicon Valley Bank в САЩ и Credit Suisse в Европа. Инфлацията най-вероятно ще започне да намалява през 2023 г., но все още има неизвестни ефекти от банковата криза върху реалната икономика. Това коментира Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Започнахме годината доста по-оптимистично - пазарите бяха нагоре и предвижданията бяха, че освен ако не ни изненада нещо, ще има леко приземяване. Ето… започнаха да ни изненадват неща… Според мен и през банките, и през това че ще има малко повечето стрес в системата и намаления потенциал за кредитиране, ефектът върху реалната икономика ще се мултиплицира и вероятността от рецесия реално може да се увеличи", каза събеседникът.

Като позитивен факт Иванов посочи рекордно ниската безработица, но предупреди, че има вероятно скрити дисбаланси във финансовата система, които все още не са се проявили и ще имат ефект върху лихвените проценти и доверието в банковата система.

"При всички напечатани пари през последните години се образуваха няколко балона, или места с много ликвидност - едната е банковата система, другата е всички фондове за частен капитал, които според много хора са следващото място, където ще има повече регулаторно внимание. Има потенциално натрупани дисбаланси в студентски и автомобилни заеми в САЩ", отбеляза Иванов.

Дяловото и рисково финансиране започва да става системно важен сектор в САЩ и Европа, което ще е причина за засилване на регулациите, каза Иванов и добави, че значението на сектора за технологичните стартъпи е една от причините за спасяването на SVB в САЩ.

На ниво САЩ и Европа много от фондовете все още разполагат със средства за подкрепата на стартъпи, като досега бяха в процес на изчакване на спад в оценките на компаниите.

"По-скоро ще има още един момент на изчакване, преди да се увеличат инвестициите. За България може би ще има забавяне на по-големи рундове на финансиране от по-големи западни фондове... В момента секторът гледа и подбира кои са добрите активи, но не бърза със сделки", коментира Иванов.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още