IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка сложи пауза на цикъла на затягане

Така банката прекъсна серията от 10 поредни увеличения на основната лихва

08:58 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка остави основната си лихва във вторник без промяна на ниво от 3,6%, прекъсвайки серията от 10 поредни увеличения. Органът заяви, че иска допълнително време, за да оцени влиянието на предишните повишения върху икономиката и инфлацията, съобщава Ройтерс.

В края на политическата си среща за април Австралийската централна банка обаче все пак предупреди, че може да е нужно още затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се завърне към целта.

Пазарите залагаха на пауза, а анализаторите бяха разделени за това дали банката ще повиши отново лихвите предвид все още високото ниво на инфлацията.

„Бордът взе решението да задържи основните лихви без промяна, за да осигури допълнително време да оцени влиянието на увеличението на лихвите досега и икономическите перспективи“, заяви гуверньорът Филип Лоу.

„Бордът признава, че паричната политика работи със закъснение и че пълният ефект на това значително увеличение на лихвените проценти тепърва ще бъде усетено“, допълни той.

Лоу каза, че месечните данни на индекса на потребителските цени предполагат, че инфлацията е достигнала върха си в Австралия, а инфлацията при цените на стоките се очаква да се забави през следващите месеци заради световните развития и по-слабото търсене у дома.

Инвеститорите реагираха, като стойността на австралийския долар намаля с 0,3% до 0,6765 щатски долара. Фючърсите върху тригодишните облигации се повишиха до 97,14 пункта, тъй като инвеститорите не виждат особени перспективи за още увеличения.

Австралийската централна банка вдигна лихвите с общо 350 базисни пункта, за да овладее галопиращата инфлация, която вероятно достигна връх от 7,8% през последното тримесечие на миналата година и се забави до 6,8% през февруари, но все още остава много над целевия диапазон от 2-3%.

Потребителското търсене също се балансира, макар че трудовият пазар е затегнат, като нивото на безработица е около 50-годишно дъно, а броят на отворените позиции е много над нивата отпреди Covid. В същото време бизнес проучванията също показват устойчиви условия.

Цените на жилищата показват ранни значи на достигане до дъното, но строителният сектор е в дупка, като високите разходи доведоха до краха на няколко строителни компании, подчертавайки стресови сфери в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още