IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия рязко се забави през февруари

Това кара анализаторите да смятат, че ще има пауза в затягането на паричната политика

10:48 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия се е забавила до 8-месечно дъно през февруари отчасти заради острото поевтиняване на туристическите пътувания и настаняване. Това засилва аргументите за налагане на пауза върху увеличаването на лихвите в страната следващия месец, съобщава Ройтерс.

Данни от Австралийската статистическа служба от сряда показаха, че индексът на потребителските цени (CPI) се е увеличил с 6,8% на годишна база през февруари, което е най-бавният темп от юни миналата година. За сравнение, инфлацията бе 7,4% миналия месец, а пазарите прогнозираха ниво от 7,1% през февруари.

Месечният CPI индекс се е покачил с 0,2% през февруари спрямо януари. Цените без тези на пресните плодове, зеленчуци и горивото са нараснали с 6,9% на годишна база през втория месец на годината след повишение от 7,5% през януари.

Инвеститорите реагираха на новините, като местният долар поевтиня с 0,2% до 0,6694 долара, докато в същото време намалиха залозите си за увеличение от 25 базисни пункта на основните лихви от Австралийската централна банка на следващата си среща до само 5% спрямо 15% по-рано.

„Поредният остър спад на инфлацията в комбинация със слабото потребление вероятно ще накарат Австралийската централна банка да постави на пауза цикъла на затягане следващата седмица“, коментира Марсел Тиелан, старши икономист в Capital Economics.

Той добавя, че все още очаква централната банка да повиши лихвите за последно през май.

Данните показват, че продажбите на дребно са се стабилизирали през февруари, което предполага, че потребителите овладяват разходите си на фона на по-високите разходи за живот и нарастващите лихви.

Данните от сряда показват, че инфлацията през февруари се е забавила заради 14,6% месечен спад на разходите за почивка и пътувания, както и заради най-бавното поскъпване на новите жилища от една година и забавянето на ръста на наемите до 4,8%.

Статистическата служба актуализира и историческите данни, за да включват цените на електричеството, които са се вдигнали със 17,2% през февруари.

Анализаторите в ANZ все пак очакват централната банка да увеличи лихвите през април, позовавайки се на последните данни, включително силния доклад за пазара на труда, устойчивите бизнес условия и стабилните разходи за услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още