IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия повиши изненадващо силно лихвата

Новозеландският долар реагира с поскъпване спрямо всички по-важни валути 

09:46 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сряда Резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ, централната банка на страната, бел. ред.) повиши неочаквано силно основния си лихвен процент в борбата с високата инфлация.

Основният лихвен процент се увеличава с 0,50 процентни пункта до 5,25%, както обяви централната банка в Уелингтън рано сутринта. Икономистите очакваха промяна само с 0,25 процентни пункта.

„Инфлацията все още е твърде висока", се казва в изявлението на регулатора за решението за лихвения процент. Централните банкери също така определиха инфлацията като „устойчива" и посочиха, че пазарът на труда остава силен. Резервната банка на Нова Зеландия се опитва да овладее инфлацията от есента на 2021 г., като през това време повиши основния лихвен процент с около пет процентни пункта.

Решението на регулатора да продължи да повишава лихвените проценти с такива темпове подчертава нейната решимост да върне инфлацията към целевото равнище от 1-3%. Налице са признаци, че икономическото забавяне, което политиците се опитват да предизвикат, е в ход.

Цените на жилищата отбелязаха рекорден спад през годината до март, а бизнес доверието е близо до най-ниското си ниво от началото на 70-те години на миналия век, коментира Bloomberg.

„Виждаме нарастващ риск търсенето да се охлажда спрямо капацитета на икономиката за предлагане по-бързо, отколкото централната банка оценява в момента", казва Ник Тъфли, главен икономист в ASB Bank в Окланд. „Ако видим по-нататъшни признаци на слабо търсене и отслабване на натиска върху капацитета (на производството), тогава банката може да прецени, че вече е направила достатъчно“. 

Днешното решение беше междинен преглед, а не тримесечно изявление за паричната политика, така че банката не публикува нови прогнози и няма да има пресконференция с управителя Ейдриън Ор. В последните си прогнози от февруари RBNZ прогнозира повишаване на основния лихвен процент до 5,5% през втората половина на тази година.

„Като цяло икономическите прогнози бяха слабо променени спрямо изявлението от февруари", посочват от регулатора в протокола от днешното си заседание. Според банката търсенето на ресурси, необходими за възстановяването след неотдавнашните наводнения на острова и щетите от циклоните, се очаква да увеличи инфлационния натиск повече, отколкото се предполагаше досега. 

На валутния пазар новозеландският долар реагира на неочаквано силното повишение на лихвения процент с поскъпване. Сутринта кивито успява да спечели надпреварата в търговията с всички останали важни валути.

Преди днешното решение повечето икономисти смятаха, че основният лихвен процент е близо до своя връх, като мнозинството от тях очакваха повишение от 25 пункта днес и още едно повишение със същата стъпка при следващия преглед на 24 май до 5,25%. 

Макар че централната банка прогнозира рецесия, започваща през второто тримесечие, съществува риск забавянето да настъпи по-рано, след като икономиката неочаквано се сви през трите месеца до декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още