IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank увеличава силно печалбата си, но цената на акциите се срива

Втората по големина банка в Германия очаква през следващите тримесечия да има по-малко попътен вятър от промяната на лихвените проценти

16:40 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Commerzbank започна 2023 г. със силен ръст на печалбата благодарение на повишаването на лихвените проценти и стабилната германска икономика. През първото тримесечие консолидираната печалба се е увеличила почти двойно до 580 млн. евро, съобщи втората по големина банка в Германия в сряда.

„Започнахме 2023 г. с голяма инерция, безпроблемно следвайки силната предходна година", заяви главният изпълнителен директор Манфред Кноф. „Средата на лихвените проценти продължава да ни дава попътен вятър“. 

Освен това кредиторът е получил зелена светлина от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералната финансова агенция за първата в историята му програма за обратно изкупуване на акции. Банката иска да изкупи обратно собствени ценни книжа за 122 млн. евро.

Въпреки че печалбата на Commerzbank надхвърли очакванията на анализаторите, инвеститорите реагираха с разочарование. Цената на акциите на Commerzbank спадна с повече от 7%, предава DPA. Към 16:40 часа българско време понижението е 4,3 на сто.

Commerzbank се възползва особено силно от обрата в лихвените проценти благодарение на големия си бизнес с частни и корпоративни клиенти. За да се пребори с високата инфлация, от лятото на 2022 г. насам ЕЦБ няколко пъти повиши депозитната лихва, последно до 3,25%.

В резултат на това нетната лихвена печалба се увеличи с 39% до 1,95 млрд. евро през първото тримесечие. През следващите тримесечия обаче тя ще бъде по-ниска, тъй като банката плаща на клиентите си по-високи лихви по депозитите, заяви главният финансов директор Бетина Орлоп.

Банката повиши прогнозата си за нетната лихвена печалба за цялата година до 7 млрд. евро. При един по-оптимистичен сценарий биха били възможни и 7,3 млрд. евро. С тази прогноза банката остана зад очакванията на анализаторите, които преди това очакваха по-висока нетна лихвена печалба през 2023 г.

Възвръщаемостта на собствения капитал нараства до 8%

В допълнение към повишаването на лихвените проценти Commerzbank се възползва и от значително по-ниските разходи за лоши кредити. Рисковите провизии за предстоящи просрочия на кредити намаляха с 85% до 68 млн. евро. В началото на 2022 г. кредиторът все още бе увеличил значително провизиите си поради началото на руската агресивна война срещу Украйна.

Печалбата на Commerzbank обаче е намаляла с 5% до 2,67 млрд. евро през първото тримесечие. Причините са намаляващaта нетна печалба от комисиони и подновените тежести в полското дъщерно дружество M-Bank. Освен това през същото тримесечие на предходната година банката се беше възползвала от евтините дългосрочни заеми от ЕЦБ (TLTRO).

За цялата година Commerzbank продължава да очаква печалба, значително надвишаваща миналогодишната стойност от 1,4 млрд. евро. Разходите се очаква да спаднат до 6,3 млрд. евро въпреки високия инфлационен натиск, пише и Handelsblatt. 

В началото на 2021 г. Commerzbank обяви, че ще съкрати общо 10 хил. работни места до края на 2024 г. и ще увеличи значително възвръщаемостта на собствения си капитал. „Commerzbank наистина е обърнала посоката - благодарение на повишаващите се лихвени проценти и на управленския екип, който преминава през фундаментално преструктуриране", заявиха анализаторите на Deutsche Bank в неотдавнашен доклад.

Към края на годината Commerzbank планира да представи нова стратегия за следващите години. Съгласно настоящата стратегия, която е с продължителност до края на 2024 г., банката си поставя за цел възвръщаемост на собствения капитал (RoTE) от над 7,3%. През първото тримесечие коефициентът вече беше над тази цел и възлизаше на 8%. 

Полското дъщерно дружество трябва отново да увеличи провизиите за риск

Въпреки това Commerzbank продължава да е загрижена за своето дъщерно дружество M-Bank. Тя трябваше значително да увеличи провизиите си за спорни кредити в швейцарски франкове до 173 млн. евро. В резултат на това оперативната печалба там спадна с една четвърт до 100 млн. евро.

Поради ниските лихвени проценти в Швейцария много поляци бяха взели кредити в швейцарски франкове, за да финансират жилищата си. След това националната валута, злотата, загуби много от стойността си спрямо франка, което увеличи тежестта върху частните потребители.

В резултат на това много кредитополучатели предприеха действия срещу полските банки заради евентуално незаконни клаузи - и напоследък все по-често в съда се оказва, че са прави. В резултат на това M-Bank трябваше да увеличи няколко пъти провизиите си за риск за кредитния портфейл в швейцарски франкове. Въпреки че Съдът на Европейския съюз все още не е приключил процеса по темата, вероятността решението да бъде неблагоприятно за финансовия сектор е голяма.

Commerzbank притежава 69,3% от M-Bank. Предшественикът на Кноф Мартин Цилке беше обявил продажба на дела през 2019 г., но след това отмени продажбата през май 2020 г. Цената на акциите на М M-Bank беше спаднала толкова много поради спора за кредитите в швейцарски франкове и избухването пандемията, че Commerzbank не успя да постигне атрактивна цена.

Освен това според финансовите среди последната останала заинтересована страна, втората по големина полска банка Pekao, не е искала да поеме рисковете във връзка със заемите в швейцарски франкове като част от сделката. Дори и в сегашната обстановка вътрешни източници смятат, че е невъзможно да се продаде делът в M-Bank на цена, приемлива за Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още