IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед не са толкова уверени в необходимостта от още повишения на лихвите

В централната банка цари разделение по отношение на паричната политика

21:57 | 24.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Представителите на Федералния резерв са били разделени на последната си среща относно това накъде вървят с лихвените проценти – някои виждат необходимост от още увеличения, докато други очакват забавяне на растежа, което да премахне необходимостта от по-нататъшно затягане. Това показват протоколи от срещата, публикувани днес, пише CNBC.

Въпреки че решението за увеличаване на референтния лихвен процент с четвърт процентен пункт беше единодушно, обобщените бележки от срещата разкриват несъгласие относно това какъв трябва да бъде следващият ход, с уклон към по-малко агресивна политика.

В крайна сметка Федералната комисия за отворен пазар, която определя лихвените проценти, е гласувала да премахне ключова фраза от изявлението си след срещата, която гласи, че „допълнително подсилване на политиката може да е подходящо“.

Сега излежда, че Фед се насочва към подход, който е по-зависим от данните, при който безброй фактори ще определят дали цикълът на повишаване на лихвите продължава.

„Като цяло участниците изразиха несигурност относно това колко голямо затягане на политиката може да е подходящо“, гласи протоколът. „Много участници се фокусираха върху нуждата от запазване на различни опции след тази среща“.

По същество дебатите се свеждат до два сценария.

Един, който е застъпен от „някои“ членове, като той предполага, че напредъкът в забавянето на инфлацията е „неприемливо бавен“ и ще наложи допълнителни увеличения на лихвите. Другият, подкрепен от „няколко“ представители на комисията, вижда забавяне на икономическия растеж, при което „може да не е необхдимо допълнително засилване на политиката след тази среща“.

В текста не се посочват имена, нито какъв брой хора стоят зад думите „няколко“ и „някои“. Въпреки това на езика на Фед „няколко“ се смята за повече от „някои“. В протокола се отбелязва, че членовете са съгласни, че инфлацията е „значително ускорена“ спрямо целта на Фед.

„Внимателно следене на постъпващата информация“

Въпреки разликите в очакванията за бъдещето, изглежда има ясно съгласие, че пътят, по който пое Фед, повишавайки лихвите 10 пъти от март 2022 г., вече не е толкова сигурен.

„С оглед на значителните рискове за целите на комисията по отношение както на максималната заетост, така и на ценовата стабилност, участниците като цяло отбелязаха колко важно е внимателното наблюдение на постъпващата информация и последиците от нея за икономическите перспективи“, гласи документът.

Представителите на комисията също така са прекарали известно време в обсъждане на проблемите в банковата индустрия, които доведоха до затварянето на множество средно големи институции. Текстът посочва, че членовете са готови да ползват възможностите, с които разполагат, за да се уверят, че финансовата система има достатъчно ликвидност, за да покрие нуждите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още