IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата банка в еврозоната надхвърли очакванията през второто тримесечие

BNP Paribas потвърди целите си за 2025 г.

10:12 | 27.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата банка в еврозоната BNP Paribas обяви по-добри от очакванията финансови резултати за второто тримесечие, след като силният ръст на търговията ѝ с облигации отчасти е компенсирал забавянето в звеното ѝ за инвестиционно банкиране, предава Ройтерс.

Нетната печалба на френския кредитор е намаляла с 4,9% на годишна база за тримесечния период до края на юни, достигайки 2,81 млрд. евро. Тя е надминала консенсусната прогноза на анализаторите за 2,49 млрд. евро.

Приходите на компанията са намалели с 1,5% до 11,4 млрд. евро, също над очакванията, а разходите за риск – заделените средства за лоши заеми, са били по-малки от очакванията на ниво от 689 млн. евро.

Френският кредитор потвърди целите си за 2025 г.

Спадът с 2,3% на приходите от продажби в подразделението на BNP за търговия и услуги, свързани с ценни книжа, следва поредица от по-добри резултати спрямо конкурентите по този показател и е резултат от високата волатилност на пазарите.

Звеното за инвестиционно банкиране на BNP е било повлечено надолу от резкия спад на търговията с инструменти с фиксирана доходност, суровини и валути, която е намаляла с 18,4%, а търговията с акции е отбелязала понижение с 3%.

Крайните резултати на BNP са пострадали през второто тримесечие и от някои извънредни събития, които са стрували на компанията 723 млн. евро след данъци, включително провизии на стойност 125 млн. евро за неуточнен съдебен спор.

Те са се прибавили към корекции на стойност 430 млн. евро, свързани с промени в условията, определени от Европейската централна банка за „таргетирани дългосрочни операции по рефинансиране“ (TLTRO), програмата за парични стимули, целяща да подкрепи икономиката в момент, когато лихвите бяха рекордно ниски, уточнява банката.

Програмата на компанията за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. евро ще бъде изпълнена по план, потвърди тя и допълни, че вторият транш от 2,5 млрд. евро е бил одобрен и ще бъде задействан от началото на август.

Представянето на BNP Paribas в банкирането на дребно е в контраст с това на UniCredit в Италия и Santander в Испания, чиито печалби бяха стимулирани от възстановяването на приходите от кредитиране заради растящите лихви.

Приходите на банките във Франция са ограничени от строги правила при определянето на лихвите по ипотечните кредити, те са с наложен таван и на практика се определят на фиксирана база.

Фиксираната от правителството такса за най-популярните и освободени от данъци спестовни сметки в страната Livret A също натежава върху маржовете на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още