IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор критикува банките, че запазват за себе си ползите от по-високите лихви

Органът за контрол на финансовото поведение въвежда мярка за защита на потребителския интерес

15:52 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Банките, включително HSBC Holdings, Barclays и NatWest Group, са прехвърлили само около една четвърт от повишенията на лихвените проценти към спестителите, заяви британския Орган за контрол на финансовото поведение (FCA), като предупреди за „строги действия“ срещу фирмите, които не прехвърлят ползите от по-високите лихви към потребителите си, пише Bloomberg.

Девет от най-големите кредитори във Великобритания, в това число Lloyds Banking Group, Banco Santander  и Virgin Money UK, са отразили средно 28% от повишенията на основния лихвен процент в периода между януари и май в своите оферти за депозити спрямо средно 80% през петте години до края на 2009 г., пише в доклад на FCA в понеделник.

Тъй като Английската централна банка (АЦБ) вдигна лихвените проценти 13 пъти от почти нула през последните две години в опит да укроти инфлацията, кредиторите са подложени на все по-строг надзор по отношение на това дали прехвърлят лихвените повишения на пазара на спестовни продукти. Банките също така са подложени на натиск да осигурят по-широк достъп до финансови услуги, след като решението на NatWest да закрие сметката на Найджъл Фараж предизвика политическа буря, която доведе до оставката на Алисън Роуз като главен изпълнителен директор миналата седмица.

Органът за контрол на финансовото поведение въведе планираната от доста време мярка за защита на потребителите в понеделник, която изисква банките да гарантират, че действат в най-добрия интерес на клиентите на дребно по редица въпроси.

От края на август компаниите, предлагащи най-ниските лихви по спестовните сметки, ще трябва да се обосновават как предлагат справедлива стойност на лихвите съгласно новата мярка за защита на потребителите, заявиха от FCA. До края на годината службата ще предприеме „строги действия“ срещу фирмите, които не могат да докажат, че предлагат такава.

„Ще предприемем значителни мерки за контрол, за да гарантираме, че кредиторите са справедливи“, заяви Шелдън Милс, изпълнителен директор на отдел „Потребители и конкуренция“ на регулатора, на пресконференция пред журналисти. „Ако видим ниски лихви по спестовните сметки и те продължат, ще поработим с банките, за да споделим позицията си с тях и ще обмислим какви действия да предприемем".

На всеки шест месеца FCA ще публикува списък с лихвите по спестовните сметки с незабавен достъп на банките, като ги подрежда от най-добрите към най-лошите.

Към май 60% от депозитите на деветте банки са се съхранявали в сметки с незабавен достъп. Банките прехвърлят по-успешно повишенията на лихвените проценти по депозитите с предизвестие и тези с фиксирана лихва, като процентът на прехвърляне достига 51%. От Органа за контрол на финансовото поведение заявиха, че фирмите трябва да засилят комуникацията с клиентите си относно техните опции и да измерят колко ефективно е това.

„Искаме конкурентен пазар за спестявания, който предлага по-добри оферти за потребителите и при който лихвите се преразглеждат бързо след промяна на основния процент“, се казва в изявление на FCA, цитирано от Bloomberg. „Продължаваме да призоваваме спестителите да сравняват офертите, преди да вземат крайното си решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още