IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка изненада с по-слабо разхлабване на политиката

Едногодишната основна лихва бе леко понижение, но петгодишната бе оставена без промяна

10:50 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка намали едногодишната основна лихва по кредитите в понеделник, тъй като властите се опитват да засилят усилията си за стимулиране на търсенето на заеми. Пазарите обаче бяха изненадани от решението петгодишната лихва да бъде оставена без промяна на фона на по-широките опасения за бързо отслабващата валута, съобщава Ройтерс.

Възстановяването на втората по големина икономика в света изгуби тяга заради влошаването на имотния срив, слабите потребителски разходи и забавения ръст на кредитирането, засилвайки аргумента властите да въведат повече стимули.

Низходящият натиск върху юана обаче означава, че Пекин има ограничено пространство за по-дълбоко парично облекчаване, казват анализаторите, тъй като допълнително разширяване на разликите в доходността на Китай спрямо други големи икономики може да предизвика разпродаване на юана и отлив на капитал.

Едногодишният основен кредитен лихвен процент (LPR) бе понижен с 10 базисни пункта до 3,45% от 3,55% по-рано, а петгодишният LPR бе оставен на ниво от 4,20%.

В анкета на Ройтерс сред 35 анализатори всички участници очакват понижение и на двете лихви. Намаляването с 10 базисни пункта на едногодишната лихва е под понижението от 15 пункта, прогнозирано от повечето респонденти.

„Китай вероятно е ограничил размера и мащаба на лихвените понижения, тъй като се опасяват за низходящия натиск върху юана“, казва Масаюки Кичикава, главен макро стратег в Sumitomo Mitsui DS Asset Mana.

„Китайските власти ги е грижа стабилността на валутния пазар“, добавя той.

Повечето нови и неизплатени заеми в Китай са базирани на едногодишната основна лихва, а петгодишният лихвен процент влияе на оценяването на ипотеките. Китай намали и двете лихви през юни, за да стимулира икономиката.

Юанът отслабна в ранната търговия до 7,3078 юана за долар спрямо предишното ниво на затваряне от 7,2855 юана за долар. Валутата е изгубила почти 6% спрямо долара от началото на годината, превръщайки се в една от най-зле представящите се азиатски валути.

Липсата на промяна по петгодишната лихва хвана много трейдъри и анализатори неподготвени, като някои очакваха, че затрудненият имотен сектор и нарастващите рискове от дефолт за някои строителни компании ще доведат до намаляване на лихвите.

„Интерпретираме статуквото по петгодишната основна лихва като сигнал, че китайските банки не са склонни да намалят лихвите за сметка на диференациалния марж“, коментира Кен Чъун, главен валутен стратег за Азия в Mizuho Bank.

„Той маркира проблем с ефективността на прехвърлянето на политическите насоки на Китайската централна банка към пазара и на китайските власти може да им липсват ефективни инструменти за стимулиране на сектора на имотите и икономиката чрез облекчаване на паричната политика“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още