IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Цонев: Банковите консултации подпомагат компаниите в развитието и финансовия им успех

В бъдеще държавата следва да продължи политиката си за стимулиране на иновативни производства, смята Директорът Инвестиционно банкиране на УниКредит Булбанк

08:53 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Георги Цонев, Директор Инвестиционно банкиране на УниКредит Булбанк, е част от журито в конкурса Founders Today, в който ще бъдат избрани шест перспективни бизнеса, които ще получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и на която ще бъдат представени победителите, ще се проведе на 28 септември от 14:00 часа в зала „Витоша“ на "Интер Експо Център".

- Г-н Цонев, каква е ролята на УниКредит Булбанк в подпомагането на бизнеса при сключването на инвестиционни сделки?

УниКредит Булбанк e надежден партньор, който активно подпомага клиентите си на всеки етап от тяхното развитие, включително при сделки, свързани със сливания, продажба или покупка на компании. Това включва консултации за най-подходящата стратегия относно сделката, стойността на компанията, подготовка на маркетингови материали, избор и контакти с инвеститори, привличане на финансиране, а също така съдействаме в управлението на целия преговорен процес до приключване на сделката.

- В кои икономически сектори и производства фирмите имат най-изразена нужда от консултации?

Консултациите са изключително полезни за фирмите, тъй като спомагат за по-бързото въвеждане на добри практики в тяхното управление и избор на партньори, като по този начин подпомагат развитието им и допринасят за финансовия им успех. Трудно е да се откроят конкретни сектори, които имат по-изразена нужда от консултации спрямо други. При сделки за продажба или покупка на бизнеси моето мнение е, че привличането на опитен консултант, който да консултира сделката, е от ключово значение за нейния краен успех.

Георги Цонев

Георги Цонев е Директор Инвестиционно банкиране на УниКредит Булбанк

Георги Цонев има дългогодишен опит с фокус в сделки за сливания и придобивания, натрупан във водещи консултантски компании. Той е участвал в знакови трансакции в България и региона, а неговият професионален опит включва консултиране във всички етапи от развитието на български предприемачи и международни инвеститори, опериращи в различни сектори на икономиката.

- Kакви предприемачески инициативи подкрепяте, за да се реализират български компании и на международната сцена?

УниКредит Булбанк е активен поддръжник на българските компании в техния стремеж да се интернационализират. Банката предлага различни предприемачески инициативи като финансова подкрепа чрез разнообразни финансови продукти и услуги, които помагат на българските компании да финансират своите международни проекти. Това включва кредити, лизингови услуги, валутни операции и други.

Същевременно УниКредит Булбанк подкрепя иновациите и технологичния напредък в българските компании. Банката предоставя финансиране и консултации за разработване и внедряване на нови продукти, услуги и технологии, които могат да помогнат компаниите да се конкурират успешно на международния пазар. Например в началото на 2023 година стартирахме инициативата Together4Digital с Майкрософт и Crayon в подкрепа на дигитализацията на малки и средни предприятия в България, като целта на проекта е да подкрепи тези компании в процеса на дигитализация и развитие на киберсигурността им чрез предоставяне на безплатни консултации, финансови съвети и дигитални инструменти за устойчив икономически растеж.

- Променя ли се средата за предприемачите и къде държавата може да ги подпомогне, за да имат компаниите дългосрочен растеж?

Безспорно наблюдаваме положителна промяна в тази посока. В последните години в България се появиха и развиха различни стартъп и предприемачески екосистеми, които активно подпомагат техните членове с инвеститорски контакти, менторски съвети, обмяна на опит, финансиране и популяризиране на тяхната дейност. В този смисъл за мен не е изненада появата на първия български еднорог и очаквам, че в скоро време ще видим и други такива.

България и в момента има различни програми, с които подпомага предприемачите в страната. В бъдеще държавата следва да продължи политиката си за стимулиране на иновативни производства и на такива с висока добавена стойност, облекчаване на достъпа до капитали, стимулиране и подкрепа за стартиращи компании както и на предприемачески екосистеми.

- По какви критерии ще оценявате стартъп компаниите, за да стигнат до финала за менторска сесия с успешен български предприемач?

На първо място иновативност и уникалност на идеята или дали стартъп компанията предлага иновативно решение или продукт, което се отличава от съществуващите на пазара. Уникалността на идеята и/или подхода за реализирането ѝ могат да бъдат ключови фактори за успеха на компанията. Други критерии са потенциалът за растеж и финансова устойчивост, както и перспективите на стартъп компанията да привлича инвестиции или да генерира приходи. Чрез тези критерии се надявам да отличим онези компании, които имат най-голям шанс за успех и са подходящи за менторска сесия с успешен български предприемач.

- Защо подкрепяте събитието Founders Today? 

Founders Today играе важна роля в насърчаването и подкрепата на предприемачите и стартъп компаниите в България. Събитието предоставя възможност за създаване на ценни мрежи и връзки между предприемачи, инвеститори и експерти от различни сектори. Това е от съществено значение за развитието на стартъп екосистемата, като се създават възможности за сътрудничество, обмен на идеи и опит, както и за привличане на инвестиции. Същевременно Founders Today предоставя платформа за публичност и видимост на стартъп компаниите. Това им помага да привлекат вниманието на потенциални инвеститори, партньори и клиенти, както и да се утвърдят като водещи играчи в своите отрасли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още