IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски търговски групи настояват Фед да върне капиталовите изисквания за банките

Те призовават финансовите регулатори да работят само с публично достъпни данни

21:00 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шест търговски групи, представляващи фирми от Уолстрийт, уведомяват американските регулатори, че трябва да предприемат да направят още един опит да предложат мащабни правила за капитала на банките, пише Bloomberg.

Федералният резерв, Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) и Службата за контрол на валутата през юли разкриха плановете си за налагане на по-строги капиталови изисквания на големите банки, принуждавайки ги да увеличат капитала си, за да могат да покрият неочаквани загуби.

Но групите, включително Института за банкова политика и Търговската камара на САЩ, заявиха във вторник, че мерките трябва да бъдат предложени отново, тъй като се твърди, че правилата нарушават закона, като разчитат на данни и анализи, които агенциите не са направили публично достъпни. Те искат агенциите да предоставят всички липсващи материали.

„Използването на информация, която не е публично достъпна нарушава ясните изисквания на Закона за административните процедури, според които агенциите трябва да оповестяват публично данните и анализите, на които се основава създаването на правилата им им“, пишат организациите в писмо до трите регулатора .

Асоциацията на американските банкери, Форумът за финансови услуги, Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари (Sifma) и Институтът на международните банкери също подписаха писмото.

От FDIC и Фед отказаха да коментират. Службата за контрол на валутата не откликна веднага на молбата за коментар.

Писмото от вторник е една от първите стъпки в борбата на индустрията срещу капиталовите правила, които според банките ще ги направят по-слабо конкурентоспособни.

Мерките на САЩ са обвързани с Базел III, международно регулаторно споразумение, създадено преди повече от десетилетие заради финансовата криза от 2008 г. Фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март, последвани от колапса на First Republic Bank през май, подчертаха колко е важно да има реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още